„Nema emocija. Samo alkohol.“ Šaljivi je ovo uvod u ozbiljnu tematiku sila površinske napetosti fluida, kojim međimurski astrofizičar dr.sc. Dejan Vinković počinje jedan od svojih zabavnih i edukativnih newslettera u kojima objašnjava STEM eksperimente.

Newsletter počinje zabavno, no Dejan ubrzo prelazi na „konkretnije“ stvari.

Počevši među prvima u vrijeme kad je za taj pojam malo tko u Hrvatskoj znao, astrofizičar dr.sc. Dejan Vinković neumorno radi na približavanju područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, danas općepoznatog i sveprisutnog STEM-a mladima kako bi ih motivirao na odabir i daljnji razvoj karijere upravo u ovom zahtjevnom, no vrlo važnom i zanimljivom području bez kojeg nema suvremenih civilizacija. Dr. Vinković pokretač je i voditelj Instituta sinergije znanosti i društva – privatne ustanove koja od 2009. godine djeluje u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje TICM-u u Čakovcu a bavi se znanstvenim radom i edukacijskim projektima. Od značajnijih aktivnosti ISZD-a na području promicanja STEM-a potrebno je izdvojiti Ljetne tvornice znanosti 2011. godine, prvu smotru istraživačkih radova u Međimurju održanu u Prelogu 2013. godine, mentoriranje studenta astrofizike Dine Bekteševića koje je rezultiralo njegovim odlaskom na doktorat na University of Washington u SAD-u, pokretanje Istraživačkog Dōjōa i Laboratorija za eksperimentalnu edukaciju sredstvima dobivenima od Google RISE nagrade, mentoriranje učenika Tehničke škole Čakovec Nine Pleha i Domagoja Smolića koje je rezultiralo osvojenim prvim mjestom na Državnoj smotri samostalnih eksperimentalnih radova iz fizike 2017. godine i brončanom medaljom na Međunarodnom natjecanju mladih znanstvenika, projekt Modern Leadership in the Making namijenjen edukaciji mladih lidera te edukativnu aplikaciju „Istražite Mars“.

Dr. sc. Dejan Vinković.

Uz promociju STEM-a, dr.sc. Vinković se profesionalno bavi znanstvenim radom u području astronomije i astrofizike koju je doktorirao SAD-u, nakon čega je radio na prestižnom Institute for Advanced Study u Princetonu da bi se 2007. godine vratio u Hrvatsku i 2009. bio jedan od pokretača studija astrofizike na splitskom PMF-u. Znanstveni rad, pri kojem je na raspolaganju imao TICM-ove računalne resurse, rezultirao je i nizom objavljenih znanstvenih članaka. Od značajnijih znanstvenih projekata koje je proveo potrebno je izdvojiti BigSkyEarth koji je okupio stručnjake iz akademije i industrije na temi analize velikih količina podataka prikupljenih promatranjima Zemlje i Svemira. Projekt je financiran u okviru izrazito kompetitivnog COST programa Europske unije kojim se financira umrežavanje znanstvenika iz Europe, ali i globalno. Kroz četiri godine, u sklopu projekta kojeg je vodio Dr. Vinković, organizirano je dvadesetak skupova, konferencija, treninga za mlade znanstvenike, razmjene studenata i stručnjaka, međunarodne konferencije i drugo.

Ljetno 19. izdanje STEM Education Newslettera.

Iako uz znanstveni rad zajedno s poslovnim partnerom u Ujedinjenom Kraljevstvu razvija i privatni poslovni pothvat, entuzijazam dr. sc. Vinkoviće za promociju STEM-a je nepresušan. Tako je krajem 2021. godine pokrenuo STEM edukacijski newsletter u kojem na svima razumljiv i zanimljiv način govori o STEM temama primjenjivim u svakodnevnom životu. Kako bi dopro do što šireg čitateljstva newsletter je na engleskom jeziku, no lako se može prevesti na hrvatski.

Do sada je napravljeno 19. epizoda, a teme posljednjih nekoliko su, primjerice, fenomen „suze vina“ koji se može iskoristiti kao trik na zabavama, ali i za učenje o silama površinske napetosti, te kako se promatranjem mlijeka u čaši može naučiti zašto je nebo plavo, a zalaz Sunca crven i kako vatrogasci i astronomi koriste takvo znanje u svom poslu. Ukoliko se želite informirati o ovim i nizu drugih STEM tema, nešto naučiti i pritom dobro zabaviti, na poveznici se možete pretplatiti na newsletter Dr. Vinkovića.

„Suze vina“ – tuga površinske napetosti fluida.

Podijeli: