Predavanje o meteorima bilo je razlog okupljanja zaljubljenika u astronomiju i znanost svih životnih dobi koji su u četvrtak, 31. kolovoza 2017. godine, u večernjim satima ispunili multimedijalnu dvoranu Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje. Iza zanimljivog ‘kajkavskog’ naziva predavanja „Meteori: Otkud dolaze, kol’ko ih ima – Zakaj nas to briga?“ dalo se naslutiti da će predavanje imati ‘domaći’ štih. Naime, predavač, diplomirani astrofizičar Dino Bektešević, je mladi međimurski znanstvenik, rođeni Čakovčanin. Predavanje je organiziralo Astronomsko društvo Vega u suradnji s Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje TICM-om, uz potporu grada Čakovca.

Prije samog predavanja okupljenima se obratio Miroslav Smolić, tajnik udruge AD Vega, koji je ukratko predstavio projekt „Sunce – naša zvijezda“ čiji je cilj približiti astronomiju širem auditoriju i tako potaknuti što više mladih za bavljenje znanošću. Iskoristio je priliku za najavu novih radionica za polaznike vrtića i učenike škola te promatranje nebeskih tijela koje planiraju organizirati na Trgu Republike u Čakovcu.

Dino Bektešević

Uvodnu riječ održao je dr. sc. Dejan Vinković koji je imao značajnu ulogu u dosadašnjem razvojnom putu Dine kao mladog znanstvenika. Naime, Dino je bio Dejanov student na PMF-u u Splitu, a Dejan mu je ujedno bio i mentor u pripremi diplomskog rada na temu detekcije meteora. Upravo zbog kvalitete ovog rada i niza znanstvenih radova koji su iz toga rezultirali, Dini se pružila prilika za odlazak na doktorat na University of Washington u SAD-u koju je i prihvatio. Tamo će dati svoj stručan doprinos u realizaciji projekta primjene LSST (Large Synoptic Survey Telescope) teleskopa vrijednog milijardu dolara. Dino je i kreator metode za detekciju meteora na velikim teleskopima koji pretražuju nebo, putem koje je moguće opaziti i objekte promjera manjeg od metra. Dejan je ukratko predstavio rad Instituta sinergije znanosti i društva koji već niz godina djeluje u TICM-u i u okviru kojeg je i Dino radio na svojim znanstvenim radovima.

Dino Bektešević, Dejan Vinković

Samo predavanje sastojalo se od relativno širokog, ali vrlo zanimljivog teoretskog uvoda u svijet meteora. Dino je zatim predstavio rezultate dosadašnjih istraživanja ovih nebeskih tijela. Prikazao je nekoliko značajnijih istraživačkih projekata i novijih misija koje su poduzete kako bi se prikupilo više informacija o njima. Intrigantno je koliko je nepoznanica u ovom području astronomije i kako se često teorije o ovom području značajno mijenjaju i nadograđuju, što je ujedno i poticaj za daljnja istraživanja. Naglasio je zbog čega je istraživanje meteorida važno područje ljudskih nastojanja iako su posljedice njihovog djelovanja često zanemarene. Meteoridi mogu nanijeti znatne štete satelitima i ostalim objektima koje čovjek šalje u svemir, a mogu nanijeti i znatnu štetu te izazvati velika razaranja na samoj Zemlji. Zbog toga je važno moći predvidjeti i pratiti njihovo kretanje.

 „Danas je astronomija informatika i matematika, a ne samo promatranje neba kako to veći dio javnosti misli. Upravo sam temeljem svog rada na programiranju računalnog vida dobio mogućnost otići na doktorat na University of Washington u grad Seattle u SAD-u. Primljen sam zahvaljujući istraživanjima koje sam radio iz ureda u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje. Volio bih i u Americi nastaviti programirati računalni vid. To je područje dosta interesantno jer ima široku primjenu – od toga kako voze Teslini auti, pa do toga kako rade robotske ruke.” Rekao je Dino o svojem budućem znanstvenom radu u izjavi za Međimurske novine.

Okupljeni su bili vrlo zadovoljni gotovo dvosatnim predavanjem te se na budućim sličnim događanjima očekuje još veći odaziv. Astronomsko društvo Vega, Institut sinergije znanosti i društva i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje nastavit će s organizacijom događanja iz područja astronomije i astrofizike i ostalih područja s ciljem popularizacije znanosti.

Sudionici predavanja „Meteori: Otkud dolaze, kol’ko ih ima – Zakaj nas to briga?“

Podijeli: