Sudjelovanje hrvatskih predstavnika, tvrtke Qmini, Instituta sinergije znanosti i društva i Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, osigurali su partneri iz 5/GROUP, agencije za kreativno upravljanje tržišnim komunikacijama, koji su prošle godine organizirali Znanstveni piknik u Zagrebu, a koji su ujedno i začetnici ideje o otvaranju Znanstvenog edukativno-zabavnog centra u Zagrebu (ZEZ) nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Projekt Istražite Mars izazvao je veliko zanimanje posjetitelja pa je prezentacijski prostor bio neprestano ispunjen, od otvaranja piknika u 11, do zatvaranja u 20 sati. Posjetitelji su s velikim zanimanjem „istraživali“ virtualni Mars, postavljali pitanja, a vrlo pozitivne reakcije stigle su i od samih organizatora, posebno od strane direktora „Copernicus Science Centra“, Roberta Firmhofera, koji je ponudio suradnju u ostvarivanju ovakvih i sličnih ideja u Hrvatskoj.

Tehnološko-inovacijski centar Međimurje će i dalje poticati projekte čiji je cilj popularizacija znanosti, uključivanje mladih i talentiranih učenika i studenata u znanstvene projekte i suradnja javnog, akademskog i privatnog sektora kao pokretača gospodarskog rasta. Projekt Centra znanja, odnosno ITEO – Institut za promicanje kulture znanja, pokreće se upravo iz razloga što u TICM-u smatramo da Međimurska županija zavrjeđuje jedan takav centar s obzirom na veliki potencijal talentiranih učenika u međimurskim školama. Ljetna tvornica znanosti koja se već nekoliko godina održava u Čakovcu, Splitu i Samoboru te smotra učeničkih istraživačkih radova učenika Međimurja i broj sudionika na ovim događanjima, pokazuju da interes za znanošću postoji i u stalnom je porastu.

Hrvatski tim na Znanstvenom pikniku činili su:

Ratko Pesek – Qmini d.o.o.

Tibor Kozjak –  Qmini d.o.o.

Dr. Dejan Vinković – Institut sinergije znanosti i društva

Goran Levačić – Tehnološko-inovacijski centar Međimurje d.o.o.

Marin Vojković – Mediteranski institut za istraživanje života (MedILS)

Zahvaljujemo se i Bojanu Markičeviću s Instituta sinergije znanosti i društva, koji se naknadno pridružio timu i dao svoj doprinos.

Najmlađi posjetitelji Znanstvenog piknika istražuju interaktivni Mars.

Direktor Copernicus Science Centrea, Robert Firmhofer u razgovoru s dr. Dejanom Vinkovićem s Instituta sinergije znanosti i društva

Podijeli: