Dōjō je japanski izraz koji se doslovno prevodi kao “mjesto puta”, a označava mjesto gdje se tradicionalno vježbaju japanske borilačke vježbe. Istraživački dōjō smješten u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje u Čakovcu zamišljen je kao prostor u kojem učenici osnovnih i srednjih škola mogu usavršiti svoje istraživačke vještine kroz rad na konkretnim istraživačkim i tehnološkim projektima.

S radom je započeo u jesen 2014. godine, a trenutno je u njemu aktivno deset učenika koji rade na tri različita projekta. Aktivnosti koordiniraju Ivan Novosel i Filip Frntić iz Instituta sinergije znanosti i društva (ISZD) koji od 2012. godine djeluje u TICM-u. Osim TICM-ove opreme, koristi se i oprema dobivena kao dio Google RISE nagrade koju je Google dodijelio ISZD-u zbog kvalitetnog rada na promicanju znanosti 2013. godine kako bi se olakšalo provođenje ovakvih projekata. U projektima sudjeluju učenici Borna Bilas, Juraj Barlek, Karlo Grudić, Domagoj Smolić, Livio Benčik, Josip Nino Pleh, Dominik Žganec, Dario Opačak i Robert Brkić, a kroz školsku godinu sastajali su se 2 do 3 puta na tjedan, tako da se na projektima timski radilo oko 12 sati tjedno. Uz upoznavanje sa znanstvenom metodom, praktičnim radom u laboratoriju i eventualnim otkrićima koja će proizaći iz projekata, sudjelovanje u istraživačkom dōjō-u pripremit će učenike na budući timski interdisciplinarni rad na kojem se temelji sav suvremeni znanstveno-istraživački rad.

U nastavku su kratki prikazi projekata na kojima se radi u okviru istraživačkog dōjō-a u TICM-u.

Projekt „High Life“

Grupa High Life je jedna od dvije grupe koje sudjeluju u Balon Stelar natječaju. Ideja natječaja je poslati eksperiment koji je težak maksimalno 150 grama i mjeri nešto u stratosferi. Ovim eksperimentom želimo vidjeti kakvi mikroorganizmi žive u visinskom rasponu od 9-30 km. Iako su viši slojevi troposfere i niži slojevi stratosfere vrlo negostoljubivi za žive organizme po istraživanjima koja su rađena poslije 2002. godine utvrđeno je definitivno postojanje bakterija, gljivica i spora na tim visinama. Našim eksperimentom pokušali bi provjeriti te rezultate, ali uz pomoć puno jednostavnijeg postava. Uzeli bi se uzorci na visinama od 9-15 km, 15-20 km, te od 20 km do najviše visine koju će balon postići. Na takav način provjerili bi stvarnu funkcionalnost našeg mjernog postava te pokušali replicirati rezultate postojećih istraživanja.

Glavni izazov projekta je osigurati potpuno sigurno okruženje za uzorkovanje mikroba. Potrebno je uhvatiti mikrobe na željenim visinama za što će se koristiti male komore s ventilatorima i filtar papirom koje se otvaraju i zatvaraju na željenim visinama. Na takav način se nadamo uhvatiti mikrobe, ali i spriječiti kontaminaciju zemaljskim mikrobima pri polijetanju i slijetanju eksperimenta.

Stranica projekta: http://www.tvornica-znanosti.org/dojo/high-life

Projekt „GForce“

Ovo je druga ekipa koja sudjeluje na Balon Stelar natječaju. Ovim eksperimentom želimo potvrditi Newtonovu teoriju gravitacije mjerenjem promjene ubrzanja sile teže u nižoj stratosferi. U teoriji nadmorska visina od 30 km je dovoljno velika da se primijeti smanjenje sile teže u odnosu na površinu, no kako je razlika vrlo malena radi se o zahtjevnom zadatku. Razliku ćemo pokušati mjeriti pomoću dvije metode. Izravno akcelerometrom i posredno promjenom visine u prvih nekoliko sekundi slobodnog pada kad je otpor zraka zanemariv. Promjenu visine bi određivali GPS-om. Na taj način pokušali bi se s izmjerenim vrijednostima što više približiti teorijskim.

Glavni izazov ovog projekta je osigurati dovoljno precizno mjerenje. S obzirom da se ubrzanje sile teže jako malo promijeni u odnosu na Zemljinu površinu potrebno je napraviti vrlo precizna mjerenja. Pokušavamo doći do točnijeg rezultata tako što naš mjerni postav mjeri više stvari koje nam daju uvid u visinu i akceleraciju pri padanju (mjerenje tlaka, visine pomoću GPS-a i direktno akcelerometrom).

Stranica projekta: http://www.tvornica-znanosti.org/dojo/gforce

Projekt „Gusjeničar s kamerom“

Zadnji tim je narastao iz grupe robotičara koju imamo u suradnji s Centrom za mlade (CeZaM). Stariji sudionici radionica u CeZaM-u rade na robotu koji bi se bežično upravljao i slao natrag video signal s robota koji se uokolo kreće pomoću gusjenica. Sudionici moraju osmisliti elektroniku za upravljanje robotom i osmisliti cijeli sustav slanja i primanja videa.

Kontakt osoba za više informacija o istraživačkom dōjō-u:

Ivan Novosel
Institut sinergije znanosti i društva
Bana Josipa Jelačića 22B, Čakovec
e-mail: ivan.novosel@iszd.hr
Telefon: 098 885 258
www.iszd.hr

Podijeli: