Domagoj Smolić i Josip Nino Pleh, maturanti smjera tehničke gimnazije na Tehničkoj školi Čakovec, osvojili su brončanu medalju na Međunarodnom natjecanju mladih znanstvenika – ICYS održanom od 19. do 25. travnja 2018. u Beogradu.

ICYS (akronim engleskog naziva International Conference of Young Scientists) je neslužbeno svjetsko prvenstvo u istraživačkim radovima za srednjoškolce u nekoliko znanstvenih disciplina. Ove su godine u natjecanju sudjelovali učenici iz 32 države s tri kontinenta koji su predstavili 156 istraživačkih projekata, od čega ih je 40 iz fizike. ICYS se održava u različitim državama, a član je Svjetske federacije natjecanja iz fizike. Domagoj i Josip su poziv na ovo natjecanje zaslužili pobjedom na prošlogodišnjoj Državnoj smotri samostalnih eksperimentalnih radova iz fizike.

Nagradu su dobili za prototip elektromagnetskog topa koji su sami napravili i na kojem su proveli velik broj ispitivanja s ciljem detaljnog razumijevanja fizikalnih principa njegovog rada i poboljšanja njegovih performansi. Mentor s Tehničke škole Čakovec bio im je profesor Damir Štampar koji nije mogao prisustvovati ICYS-u. Na razvoju prototipa, mjerenjima i izradi istraživačkog rada Domagoj i Josip radili su subotama u Laboratoriju za eksperimentalnu edukaciju koji je pokrenuo Institut za sinergiju znanosti i društva (ISZD) u okviru Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje. S njima su predano radili mentori dr. sc. Dejan Vinković iz ISZD-a i Stjepan Gornik iz poduzeća CET – Cutting Edge Technologies koji imaju velike zasluge za ostvarene uspjehe u natjecanjima.

Međunarodno natjecanje mladih znanstvenika je posebna vrsta individualnog natjecanja u fizici, matematici, računalnim znanostima i ekologiji za učenike srednjih škola stare između 14 i 18 godina. Sudionici trebaju pripremiti samostalni istraživački rad na temu koju sami odaberu i predstaviti ga u prezentacijama trajanja između 5 i 10 minuta na engleskom jeziku pred međunarodnim ocjenjivačkim sudom koji evaluira radove i prezentacije.

Međunarodna natjecanja pružaju talentiranim srednjoškolcima mogućnost usvajanja novih znanja i stjecanja iskustava koja su ključna za njihov daljnji razvoj u vrhunske znanstvenike. Ovakva vrsta natjecanja je važna jer potiče sudionike da se bave istraživačkim radom, prezentiraju i raspravljaju o rezultatima istraživanja, da pišu istraživačke radove i prezentiraju rezultate na stranom jeziku. Gotovo svi sudionici će kasnije upisati fakultete i postati znanstvenici koji će predstavljati radove na znanstvenim konferencijama pa im uspjeh na ICYS-u može znatno pomoći u budućoj znanstvenoj karijeri. Ovakva natjecanja su posebno važna danas kada neupitne vrijednosti znanosti koja nam je omogućila kvalitetu života do sada neviđenu u ljudskoj povijesti, kontinuirano napada niz nazadnjačkih inicijativa, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Zbog ovih izrazito negativnih momenata potrebno je kontinuirano ulagati u popularizaciju znanosti kako bi najkvalitetniji među mladima odabrali put znanstvenika i inženjera. Ovakav znanstveni događaj koji privlači mlade talente iz cijelog svijeta ima veliku važnost u popularizaciji znanosti i stvaranju temelja za daljnji razvoj društva.

Josip i Domagoj uskoro završavaju svoje školovanje u Tehničkoj školi Čakovec i kreću u daljnje školovanje motivirani dosadašnjim uspjesima koje su postigli predanim radom, a Laboratorij za eksperimentalnu edukaciju nastavlja s radom u okviru TICM-a. Laboratorij postoji od 2012. godine, a pokrenut je suradnjom Instituta sinergije znanosti i društva (ISZD) i TICM-a. Osim TICM-ove opreme, u laboratoriju se koristi i oprema dobivena kao dio Google RISE nagrade koju je Google dodijelio ISZD-u zbog kvalitetnog rada na promicanju znanosti 2013. godine kako bi se olakšalo provođenje ovakvih projekata. Cilj je svih uključenih u rad Laboratorija motivirati što više učenika i mentora za rad na ovakvim i sličnim zahtjevnim projektima jer se njima stvara baza budućeg istraživačkog i razvojnog kadra u Međimurju. Svi zainteresirani za suradnju s Laboratorijem (učenici, učitelji, mentori, roditelji) mogu se javiti Stjepanu Gorniku na adresu elektroničke pošte: stjepan.gornik@gmail.com ili na broj telefona 099 212 4812.

Informacije o natjecanju: http://icys2018.com

Hrvatski predstavnici na ICYS-u 2018 – s lijeva na desno: Nikola Pischiutta (V. Gimnazija Zagreb), srebrna medalja iz biologije; Josip Nino Pleh (Tehnička škola Čakovec); prof. dr. sc. Božena Mitić (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu), nacionalna koordinatorica za ICYS natjecanje; Ante Cvitan (Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb), osvojili brončanu medalju iz biologije u timu s Ivor Bulaja; Domagoj Smolić (Tehnička škola Čakovec).

Domagoj Smolić i Josip Nino Pleh s plakatom svojeg rada na ICYS 2018.

Dodjela nagrada na ICYS 2018.

 

Josip i Domagoj rade na prototipu elektromagnetskog topa u Laboratoriju za eksperimentalnu edukaciju u TICM-u

Podijeli: