U razdoblju od 26. do 31. kolovoza 2014. godine u Međimurju se održava program Modern Leadership in Making(Moderno vodstvo u nastajanju) u organizaciji Instituta za sinergiju znanosti i društva, u partnerstvu s Regionalnom razvojnom agencijom Međimurje REDEA d.o.o. i Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje d.o.o., a financira ga Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, koje je već ranije podržalo projekte u Međimurju. Riječ je o programu koji među studentima iz Hrvatske i Srbije promovira moderne perspektive vodstva u javnim politikama temeljenim na podatcima, u svim područjima djelovanja koja obogaćuju društvo. Motivacija za pokretanje programa uočeni je nedostatak suvremenih vještina vodstva u regiji kojima bi se osigurao odgovarajući razvoj i napredak lokalne zajednice.

Povodom održavanja programa u Međimurju u četvrtak 28. kolovoza 2014. u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje održana je konferencija za medije. Tom je prilikom Dejan Vinković, ravnatelj Instituta sinergije znanosti i društva iz Čakovca istaknuo je kako je za moderne vođe koji će stvarati vizije u 21. stoljeću, pa čak i u malim sredinama, važno poznavanje globalnih trendova. Stoga su za studente pripremljene interaktivne radionice, predavanja i diskusije na teme poput donošenja odluka na temelju dokaza, lobiranja odnosno zagovaranja, modernih načina komuniciranja s medijima, prikupljanja financijskih sredstava i sl. koje su predvodili istaknuti domaći i strani stručnjaci iz područja znanosti, politike, gospodarstva, kulture, obrazovanja, komunikacija i medija.

U programu sudjeluje po 14 studenata iz Hrvatske i Srbije s obrazovanjem iz vrlo različitih područja, od društvenih do tehničkih i prirodnih znanosti, koji pokazuju visoku razinu proaktivnosti i sklonosti propitivanju, što će, u kombinaciji s alatima i kontaktima koje će steći kroz ovakve i slične inicijative, zasigurno pridonijeti njihovom uspjehu kojem god poslu se odlučili posvetiti.

Zamjenica američkog veleposlanika u Hrvatskoj Margaret Nardi istaknula je kako je Veleposlanstvo ponosno što može podržati ovakav projekt s obzirom na to da priprema mlade naraštaje za osiguravanje svjetlije budućnosti za sve nas.

Kao što je na konferenciji naglasio zamjenik župana Zoran Vidović, učinkoviti ljudski potencijali predstavljaju preduvjet za napredak gospodarstva i društva u cjelini pa će tako Međimurska županija, zajedno s REDEA-om i TICM-om nastaviti s projektima i aktivnostima koje će omogućiti mladima širenje vidika i razvoj vještina ključnih za uspješnost u poslu, ali i privatnom životu.

Podijeli: