Učenici Domagoj Smolić i Josip Nino Pleh iz Tehničke škole Čakovec

Josip Nino Pleh i Domagoj Smolić  – znanstvenici u nastajanju koji su u TICM-u napravili i detaljno ispitali svojstva elektromagnetskog topa – osvojili su prvo mjesto na državnoj smotri samostalnih eksperimentalnih radova iz fizike održanoj u Vinkovcima 5. svibnja 2017. godine.  Josip i Domagoj su učenici 3. razreda tehničke gimnazije pri Tehničkoj školi Čakovec, a uz mentora Damira Štampara u radu su im svojim iskustvom i savjetima pomogli dr. sc. Dejan Vinković, voditelj Instituta sinergije znanosti i društva te Stjepan Gornik iz poduzeća CET – Cutting Edge Technologies, koji oba djeluju u okviru Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Za natjecanje su se pripremali radeći vrijedno svake subote tijekom nekoliko mjeseci. Uspjeli su u intervalu od nekoliko milisekundi ubrzati metalni projektil na brzinu veću od 20 m/s djelovanjem snažnog magnetskog polja, što odgovara ubrzanju otprilike stotinu puta većem od gravitacije. Za više od tri tisuće različitih mjerenja ubrzanja u različitim uvjetima koristili su Arduino platformu, optičke senzore, magnetski senzor te digitalne osciloskope spojene na računalo. Zahvaljujući tako detaljnim i opsežnim mjerenjima uspjeli su precizno pratiti cjelokupni proces ubrzavanja različitih vrsta projektila uslijed različitih konfiguracija magnetskog polja s vremenskom razlučivošću od djelića milisekunde. Rezultate svog rada su predstavili na natjecanju, na kojem su nakon više krugova procjenjivanja proglašeni pobjednicima.

Pripreme, eksperiment i ispitivanja su provedena u Laboratoriju za eksperimentalnu edukaciju koji djeluje u okviru Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje pod vodstvom Instituta sinergije znanosti i društva.

Čestitamo Josipu i Domagoju, mentoru g. Štamparu i ostalima koji su svojim radom doprinijeli ovom uspjehu mladih međimurskih znanstvenika. Pozivamo sve zainteresirane učenike da se jave u Tehnološko-inovacijski centar Međimurje i uključe se u neki od brojnih STEM programa koje provodi TICM i njegovi partneri.

 http://natjecanja.hfd.hr/smotra_natjecanje/2016-17/poredak_s_exp.php#ss

Podijeli: