Kao dio aktivnosti uspostavljanja i razvoja Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Čakovec, zaposlenici Tehničke škole Čakovec Zlatko Leček, Perica Hajdarović, Veljka Žugec, Jasminka Jelačić, Dragutin Kelin, Marko Markulija i Sandra Vidović su od 20. do 25. veljače 2023. bili su na studijskom putovanju u Izraelu. U putovanju su sudjelovali i voditeljica RCK projekta, Mihaela Pancer Zadravec zajedno s Ivanom Plačkom, direktorom TICM-a koji je uključen u organizaciju strojarskih hubova i kampova u okviru projekta. Cilj studijskog putovanja bio je upoznati se s primjerima dobre prakse srednjoškolskog obrazovanja u području STEM-a s posebnim fokusom na strojarstvo i mehatroniku. Sudionici su se željeli upoznati i s novim pristupima obrazovanju u području tehnologija kroz niz praktičnih primjera koje će primijeniti u daljnjem razvoju Regionalnog centra kompetentnosti. Osim samog STEM-a cilj je bio naučiti što više o poduzetničkom duhu i pristupu radu koji je karakterističan za Izrael i načinima na koje se potiče poduzetništvo kod učenika. Uspostava kontakata sa srodnim institucijama te izgradnja temelja za buduću suradnju također je bila dio putovanja, kao i upoznavanje bogate povijesti i kulture Izraela. Budući da se radi o državi koja je vodeća u svijetu u razvoju visokih tehnologija, inovacija i poduzetništva, organiziran je bogat program koji je zadovoljio sve navedene ciljeve. Najveću zaslugu za to ima Oren Simanian, organizator programa i vodič koji je i sam značajan igrač na izraelskoj start-up sceni i čest predavač na visokoškolskim institucijama i konferencijama. Do sada je mentorirao velik broj start-upova s posebnim fokusom na tehnologije u sportu, a i sam je osnivač, vlasnik i investitor nekoliko njih. Uz to je vrlo otvoren, srdačan i proaktivan te se od njega mogao dobiti odgovor na sva postavljena pitanja iz širokog spektra interesa sudionika putovanja. Uvijek spreman pomoći pobrinuo se da putovanje bude nezaboravno iskustvo učenja i otkrivanja. Orena je kao vodiča preporučilo Veleposlanstvo Izraela u Republici Hrvatskoj, a nedavno je bio i gost u putopisnoj emisije What’s up Israel autora Gorana Milića snimljenoj povodom 75 godina suvremene izraelske države i emitiranoj na HTV-u. Ukratko – boljeg i otvorenijeg poznavatelja situacije na terenu sudionici putovanja nisu mogli poželjeti.

U nastavku je pregled održanih sastanaka uz crtice iz kulturnog dijela putovanja popraćen ponajviše fotografijama Sandre Vidović.

Radni dio studijskog putovanja počeo je u utorak 21. veljače 2023. posjetom Uredu za obrazovanje Zapadnog Jeruzalema. Jeruzalem je iz niza razloga jedinstven grad u svjetskim razmjerima što se očituje i u specifičnim izazovima s kojima se susreće obrazovni sustav grada o kojem vodi računa, prije svega, lokalna samouprava. S izraelskim školskim sustavom upoznao nas je David Golenser, zamjenik direktora ureda zaduženog za middle schools (ili junior high) i high schools u zapadnom dijelu Jeruzalema. Zapadni dio Jeruzalema ima ukupno 1,1 milijun stanovnika, a Ured je zadužen za 80 junior high i high schools. Ovaj je dio grada siromašniji od drugih dijelova i ima mješovito stanovništvo što se očitovalo i u slabijim uvjetima za školovanje, a g. Golenser već niz godina koordinira napore kako bi se to promijenilo te je u tome ostvario velike uspjehe. Goste je iskreno i otvoreno upoznao s izazovima s kojima se susreće i načinima kako ih prevladava te načinima kako koordinira godišnja ulaganja u obrazovanje u iznosu oko 180 milijuna eura.

Sastanak s Davidom Golesnerom u Uredu za obrazovanje Zapadnog Jeruzalema.

Obrazovni sustav u Izraelu sastoji se od tri osnovna dijela – primary education od 1. do 6. razreda za djecu od 6 do 12 godina, middle school od 7. do 9. razreda za djecu od 12 do 15 godina i high school od 10. do 12. razreda za djecu od 15 do 19 godina. Obavezno je obrazovanje od vrtića do 10. razreda. Izraelska kultura gleda na visoko obrazovanje kao na ključ veće društvene mobilnosti i boljeg socioekonomskog statusa. Stoljećima je u srednjevjekovnoj Europi zbog antisemitizma Židovima bilo zabranjeno posjedovati zemlju i baviti se poljoprivredom ili nekim zanatom što im je znatno suzilo izbor za razvoj karijere i zarađivanje za život. Ovo je mnoge Židove prisililo da sve ulože u obrazovanje što im je omogućilo razvoj alternativnih karijera koje su često uključivale poduzetništvo i druge intelektualno zahtjevnije karijerne puteve kao što su međunarodna trgovina, znanost, medicina, računovodstvo i bankarstvo jer su ove djelatnosti zahtijevale višu razinu verbalne, matematičke i znanstvene pismenosti. Naglasak na obrazovanje u izraelskom društvu svoje suvremene korijene vuče od židovske dijaspore iz pokreta renesanse i prosvjetiteljstva pa sve do korijena cionizma 1880-tih godina. Židovske zajednice u Levantu bile su prve koje su uvele obvezno obrazovanje djece za koje je bilo odgovorno organizirano društvo, a ne isključivo roditelji. Snažan naglasak koji suvremena židovska kultura stavlja na promicanje učenja i poučavanja i poticanje intelektualnih zanimanja kao i visoki udio visokoobrazovanih, dokaz su koliko izraelsko društvo cijeni visoko obrazovanje. Tijekom cijelog studijskog putovanja u razgovorima sa svim domaćinima moglo se osjetiti da je obrazovanje, na samom vrhu odmah uz sigurnost, prioritet Države Izrael.

Sljedeći sastanak bio je u Centru za inovacije u obrazovanju IPCHA smještenom u jeruzalemskoj četvrti Pisgat Ze’ev. Rad Centra čiji je cilj pomoći nastavnicima u uvođenju novih pristupa obrazovanju fokusirajući se na usvajanje vještina provedbom projekata (engl. Project based learning) predstavila je direktorica Rivka Greenfeld. Centar djeluje na četiri razine: rad s upravom škola, rad s nastavnicima individualno, Co-teaching, odnosno suradničko učenje te pedagoška suradnja. Centar je namijenjen nastavnicima i učenicima petnaest škola u Jeruzalemu koji dolaze u kvalitetno opremljene učionice, laboratorije i radionice gdje zajednički razvijaju svoje projekte.

Direktorica Rivka Greenfeld prezentira rad IPCHA-e.

 

Direktorica IPCHA-e Rivka Greenfeld prezentira dio opreme u jednoj od IPCHA-inih radionica.

 

Jedna od radionica u IPCHA-i.

Uslijedio je posjet Muzeju znanosti Bloomfield koji je uključen u obrazovni sustav na način da svaki učenik dođe na nastavu u Muzej barem jednom godišnje. Muzejski postav čine atraktivni interaktivni izlošci, a posebno zanimljivo obrađena su područja elektromagnetizma, mehanike i optike. Zaposlenici Muzeja u suradnji s vanjskim stručnjacima razvijaju programe edukacija čiji je cilj približavanje znanosti svim ciljnim skupinama te da učenici lakše usvoje temeljne koncepte.

Sudionici su obišli i neke od najvažnijih znamenitosti Jeruzalema, kao što su Maslinska gora i stari dio grada u kojem su Muristan i Aftimos tržnice, Bazilika Svetoga groba i Zapadni zid. Nakon obilaska grada krenuli su prema Tel Avivu.

Pogled s Maslinske gore prema starom dijelu Jeruzalema.

 

Muristan i Aftimos tržnice su sa stotinama trgovina tradicionalnih proizvoda. Obavezno se treba cjenkati inače kršite nepisana pravila trgovanja na ovakvim mjestima i propuštate kupiti proizvod za četvrtinu inicijalne cijene.

Susret s našim čovjekom u starom dijelu Jeruzalema.

Jeruzalem privlači desetke tisuća hodočasnika sve tri najvažnije Abrahamske religije (židovstvo, kršćanstvo i islam) pa smo tako blizu Bazilike Svetoga groba sreli gospodina iz Splita na hodočašću koji nam je prišao kad je čuo da govorimo (međimurski) hrvatski. Lijepo je čuti svoj jezik kad si daleko od domovine pa makar „zvučali kao Slovenci“.

Velika gužva u Bazilici Svetoga groba.

 

Nepomične ljestve na pročelju Bazilike Svetoga groba.

Bazilika Svetoga groba potječe iz 4. stoljeća. Za kršćanstvo je značajna jer je građena na mjestu na kojem je prema kršćanskoj predaji razapet Isus, poznatom kao Kalvarija ili Golgota i predstavlja Isusovu praznu grobnicu, tj. mjesto gdje je bio zakopan i uskrsnuo (izvor: Wikipedia). Upravljanje crkvom poprilično je kompleksno – osnovni skrbnici su Rimokatolička crkva, Grčka ortodoksna crkva i Armenska apostolska crkva, a za obrede ju koriste i Koptska ortodoksna crkva, Etiopska ortodoksna crkva i Sirijska ortodoksna crkva što zahtijeva vrlo razrađeno upravljanje vremenom korištenja pojedinih dijelova objekta. Da bi se spriječili nesporazumi, uveden je status quo među svim religijama, a ovako zapetljani odnosi ponekad rezultiraju i bizarnim situacijama kao što su nepomične ljestve na pročelju crkve.

Posjet Zapadnom zidu.

Srijeda, 22. veljače 2023. počela je posjetom Holon institutu za tehnologiju HIT-u koji se uspoređuje s planetarno poznatim MIT-om. Institut je lociran u gradu Holonu južno od Tel Aviva, a područja koja pokriva su znanost, tehnologija, dizajn i vizualne umjetnosti. HIT nudi različite programe, od industrijskog dizajna preko vizualnih komunikacija do raznih specijalizacija u inženjerstvu, znanosti i tehnologiji. Na institutu se provode teoretska i primijenjena istraživanja, a aktivno je uključen u lokalne i međunarodne umjetničke, tehnološke i dizajnerske scene te ima snažne veze s industrijom u Izraelu i u inozemstvu. Osnovan je 1969. godine s ciljem da postane akademski centar za tehnološko obrazovanje koje će kombinirati akademsko učenje i praktično iskustvo u industriji, a do 2000. djelovao je kao dio Sveučilišta Tel Aviv, kad počinje djelovati kao samostalna institucija. Fizička infrastruktura obuhvaća oko 50.000 m2 laboratorija, radionica, učionica i ostalih prostora, a na njemu studira oko 5.500 studenata. Programi koji se provode na HIT-u su: elektrotehnika, menadžment tehnologije, primijenjena matematika, računalne znanosti, dizajn (industrijski, dizajn interijera, dizajn vizualnih komunikacija i integrirani dizajn) te tehnologije u poučavanju.

HIT je predstavila Ira Ivshin – Guetta, voditeljica međunarodnih programa i partnerstava. Dio HIT-a je i MADE – Multidisciplinary Assistive Design and Engineering Lab čiji nam je rad predstavila Yael Avni – osnivačica i operativna direktorica MADE-a. MADE potiče multidisciplinarne studentske timove na suradnju u osmišljavanju i razvoju novih uređaja koji pomažu u rehabilitaciji, prilagodbi ili općenito životu ljudima s posebnim potrebama. U laboratoriju se na produktivan način koristi akademsko znanje i vještine kako bi se rješavali izazovi iz šire zajednice. Predstavljeno je nekoliko projekata na kojima se radi u laboratoriju od kojih će neki zasigurno naći komercijalnu primjenu.

Yael Avni, direktorica MADE laba na HIT-u.

Vrlo je zanimljiv bio i posjet Erez Rapid Prototyping centru pod vodstvom Ereza Shermana koji djeluje u okviru HIT-a. U centru se različitim tehnologijama 3D ispisa rade prototipovi proizvoda ili medicinski modeli na kojima se kasnije eksperimentira.

Erez Sherman u Erez Rapid Prototyping centru u okviru HIT-a.

Rad HEMDA-a – The Swartz/Reisman Science Education centra predstavila je dr. Ela Livshits, izvršna direktorica centra. HEMDA je svojevrsni centar izvrsnosti za područje kemije, fizike i računalne znanosti za učenike i nastavnike iz 22 srednje škole iz područja Tel Aviv – Yafo. Učenici, njih oko dvije tisuće koji su izabrali ove predmete kao izborne, dolaze na nastavu oko šest sati tjedno. Obrazovni koncept temelji se na integraciji teorijskih znanja s eksperimentalnim radom. U praktičnom dijelu najčešće koriste sofisticirane, računalno potpomognute sustave, izgrađujući prijelaze između teorije, simulacija i eksperimentalnih mjerenja. HEMDA ima vlastiti, posebno dizajniran kampus za znanstveno obrazovanje, a oslanja se na visokokvalificirane nastavnike od kojih su većina doktori znanosti u 18 vrhunski opremljenih laboratorija.

Zgrada HEMDA – The Swartz/Reisman Science Education Centera.

Sudionici studijskog putovanja u atriju HEMDA-e.

I u HEMDA-inom se atriju nalazi veliki šah, baš kao i u TŠČ-ovom.

Predstavljanje laboratorija za elektrotehniku u HEMDA-i.

Pregledan prikaz rasporeda korištenja laboratorija u HEMDA-i.

Jedan od najzanimljivijih dijelova studijskog putovanja bio je i posjet Hackathonu za učenike osnovnih i srednjih škola u organizaciji Odjela za nove tehnologije i inovacije pri Ministarstvu obrazovanja. Odjel je osnovan prije nekoliko godina s ciljem približavanja svijeta poduzetništva i tehnologije učenicima te poticanja da i sami krenu u razradu i realizaciju svojih poslovnih ideja. Budući da je Izrael poznat kao start-up nacija, ova inicijativa naišla je na veliku podršku privatnog sektora iz kojeg dolaze donatori i mentori te učenika i profesora koji prijavljuju ideje na natjecanje. Svake godine organizira nacionalno natjecanje, a ove je godine u program ušlo 500 ideja od kojih najbolji timovi i ideje dobivaju investiciju.

Platno poslovnog modela međunarodno je priznat alat. Učenici Tehničke škole Čakovec imali su prilike upoznati se s njegovim korištenjem tijekom strojarskih hubova koje je za njih organizirao TICM.

Mentorica start-up natjecanja Galia Magen nije skrivala oduševljenje knjigom o međimurskoj gibanici.

Tel Aviv nadvisuje velik broj poslovnih i stambenih nebodera. Prostora je malo, a potražnja ogromna, tako da cijena kvadrata leti u nebo više od visine zgrada. U gradu je više desetaka velikih gradilišta. Sam je grad izrazito suvremen i liberalan te je kao takav suprotnost Jeruzalemu koji je znatno tradicionalniji. Petnaestak kilometara pješčanih plaža, stari dio grada s tržnicom i klubovima, tehnološko-poslovni muving uz užurbano-opuštenu atmosferu čine ovaj grad vrlo privlačnim za ljude željne (poslovne) akcije, dok ga enormno visoka cijena stanovanja čini teško dostupnim za one s (za Izrael) prosječnim primanjima.

Tel Aviv.

Trećeg je radnog dana studijskog putovanja, u četvrtak 23. veljače 2023. godine, došlo do promjena u inicijalnom programu zbog štrajka prosvjetnih radnika. Tako je umjesto posjeta srednjim školama dan počeo posjetom muzeju znanosti i medicine Technoda u gradu Haderi, pedesetak kilometara sjeverno od Tel Aviva. Technoda je posebna po izvrsnim interaktivnim prikazima brojnih elemenata iz područja medicine i biologije te je na taj način djeci i ostalim posjetiteljima znatno olakšano razumijevanje kako funkcionira ljudsko tijelo i psiha. Muzej je uključen i u sustav vannastavnog obrazovanja na način da učenici i studenti dolaze učiti na modelima i simulatorima koji su dio postava.

 

Vizualno dojmljiv interaktivni prikaz virusa i bakterija kao uzročnika bolesti.

PISGA Center Tel Aviv – Yaffo za cjeloživotno obrazovanje i profesionalni razvoj obrazovnog osoblja jedan je od 66 centara takve vrste u Izraelu. Centar primarno služi treningu nastavnika, a treninzi su usmjereni na primjenu inovativnih metoda blended učenja kroz praktični rad. Centar ima kvalitetnu radionicu u kojoj se osmišljavaju i realiziraju projektni zadaci kao i stručno osoblje koje kreira vodiče i upute koje nastavnici i učenici mogu koristiti za provođenje projekata u svojim školama. Jedna od zanimljivosti centra je učionica s prozirnim ogledalom u kojoj učitelji simuliraju vođenje nastave dok ih promatraju i snimaju stručnjaci te poslije zajednički analiziraju rad kako bi otklonili eventualne greške i poboljšali kvalitetu rada. Rad PISGA-e i filozofiju ‘bez knjiga i pisanja’ predstavila je ravnateljica dr. Hasi Ran. Sudionici studijskog putovanja kritički su preispitivali koncept ‘bez pisanja’. Budući da je Chutzpah u pozitivnom smislu snažan kod Međimuraca, a i pitanja su se otvoreno postavljala što Izraelci cijene, došlo je do dobronamjerne razmjene mišljenja.

PISGA Center Tel Aviv – Yaffo

 

Ravnateljica PISGA-e, dr. Hasi Ran.

Centar za održivo obrazovanje na otvorenom djeluje u okviru Ministarstva obrazovanja. Učenici koji su za izborni predmet izabrali biologiju dolaze u tzv. javne vrtove volontirati i učiti o uzgoju hrane, recikliranju i sl. Centar je smješten na malom kvartovskom trgu odmah do dječjeg igrališta i ulaza u sklonište. Prilikom posjeta vrt je uređivao postariji simpatični gospodin koji je davnih dana posjetio Zagreb u zlatnim danima košarke 1980-tih godina kad su Cibona i Maccabi igrali velike utakmice. Iako površinom relativno malen, urbani vrt obiluje biljnim vrstama od kojih su mnoge egzotične i prava je mala oaza usred vrlo gusto izgrađenog velegrada.

Evociranje uspomena na zlatne dane košarke 80-tih godina prošlog stoljeća.

 

Urbani vrt usred velegrada.

Peres centar za mir i inovacije osnovao je 1966. godine 9. predsjednik Izraela, Shimon Peres s ciljem promicanja mira i inovacija kao osnovnog načina za ostvarivanje prosperiteta. Centar djeluje u impresivnom objektu koji su dizajnirali poznati talijanski arhitekti Fuksas smještenom na samoj obali Mediterana u Jaffi između Tel Aviva i Holona.

U okviru Peres centra za mir i inovacije djeluje Izraelski inovacijski centar u kojem se posjetitelji mogu informirati i inspirirati pričom o izraelskim inovacijama. Radi se o najvećem centru za posjetitelje ove vrste, a predstavlja nevjerojatnu priču o Izraelu kao inovacijskoj naciji, primjere širokog područja u kojima su inovacije primijenjene te i spektra ljudi koji su zaslužni za neke od najvažnijih inovacija. Cilj je inspirirati posjetitelje iz Izraela i ostatka svijeta za izgradnju bolje budućnosti temeljene na miru i prosperitetu. Partneri u izgradnji Izraelskog inovacijskog centra su ministarstva, korporacije i start-up zajednica. Odmah na ulazu u objekt nalazi se velik atrij, nazvan Inspirational Hall s ogromnim ekranom na kojem se vrti film o Centru i razlozima njegovog osnivanja. Centar ima postavljenu izložbu Israeli Expo s trenutno najznačajnijim start-upovima u Izraelu. U dvorani Innovation Nation prikazana je detaljna povijest razvoja tehnologija u Izraelu te je na interaktivnim ekranima moguće zaigrati igru koja posjetitelje navodi da istraže ovaj zanimljivi inovacijski put. Dio centra je i virtualna ‘kapsula’ u kojoj su primjenom VR tehnologija prikazani mogući razvoji tehnologije i društva u budućnosti. U Centru je napravljena i replika ureda Shimona Peresa te su izložene brojne knjige iz njegove bogate knjižnice.

Inspirational Hall s ogromnim ekranom na kojem se vrti film o Centru i razlozima njegovog osnivanja.

 

Replika ureda Shimona Peresa.

 

U dvorani Innovation Nation prikazana je detaljna povijest razvoja tehnologija u Izraelu te je na interaktivnim ekranima moguće zaigrati igru koja posjetitelje navodi da istraže ovaj zanimljivi inovacijski put.

Centar ima postavljenu izložbu Israeli Expo s trenutno najznačajnijim start-upovima u Izraelu.

Petak, 24. veljače 2023. počeo je posjetom Srednjoj školi Hof Sharon u kojoj je cilj bio vidjeti radionicu i makerspace u kojem učenici od nižih do završnih razreda izrađuju svoje praktične radove. Škola ima 1.200 učenika, a tehnički predmeti, kao što su mehatronika i informatika, biraju se kao izborni u trajanju šest sati tjedno. Nastava se odvija u tzv. radionicama u kojima se u prisustvu nastavnika i mentora iz poduzetničkog miljea razrađuju konkretni projekti po principu „od ideje do realizacije“. U ovoj je školi najzanimljiviji bio razgovor s jednim od mentora koji je osnivač i vlasnik nekoliko inženjerskih poduzeća, no, bez obzira na tu (ili upravo zbog toga), svoje vrijeme koristi kako bi vodio učenike u njihovom praktičnom radu i profesionalnom razvoju.

 

Radni dio studijskog putovanja zaključen je posjetom Yarok – House of Knowledge centru za inovacije i poduzetništvo smještenom u središtu doline Emek Hefer-a uz Netanyu sjeverno od Tel Aviva. Yarok je smješten uz Akademski centar i Tehnološki koledž u Ruppin kampusu. Cilj je Yaroka ponuditi cjelovite programe u području tehnološkog poduzetništva u tzv. deep techu. Kroz sudjelovanje u programu mladi polaznici stječu praktična iskustva znanja iz analize tržišta, pozicioniranja, upravljanja intelektualnim vlasništvom, korištenja suvremenih menadžerskih metoda, upravljanja vremenom, financija i prikupljanja kapitala, timskog rada i upravljanja ljudskim resursima. Godišnje u program uđe stotinjak polaznika od čega je oko 42 % učenica. Iskusnijim polaznicima na raspolaganju je osobno mentorstvo te stručna podrška u rješavanju izazova s kojima se susreću na putu razvoja i komercijalizacije inovativnih rješenja. Program Yaroka vode iskusni poduzetnici koji su ga osnovali s ciljem da bude mjesto praktičnih rješenja, a aktivnosti se odvijaju u velikom coworking prostoru i dobro opremljenim radionicama. Važan dio Yarokovih aktivnosti su i cjelogodišnje pripreme srednjoškolaca za natjecanje u razvoju robota u kojem sudjeluju timovi iz cijelog svijeta, a održava se u SAD-u. Tijekom priprema sudionici stječu brojne praktične vještine koje im kasnije omogućuju uspješno bavljenje razvojem tehnologija i/ili poduzetništvom. Detaljniji prikaz Yarokovog rada dostupan je u dvadesetminutnom intervjuu s jednim od osnivača na YouTubeu.

Razgovor u Yarok coworkingu.

Razvoj i treniranje robota na Yarokovom poligonu.

Posljednji dan prije odlaska svi su sudionici na zajedničkoj večeri s domaćinom Orenom Simanianom razmijenili iskustva, istaknuli što ih je najviše dojmilo i što od viđenog planiraju primijeniti u svojem budućem radu. Na večeri su u ugodnoj atmosferi razmijenjeni i prigodni darovi te razmatrani načini za nastavak suradnje.

Razmjena iskustava i darova na posljednjoj večeri.

Nova znanja koja su prikupili i pozitivna iskustva s kojima su se vratili osmero je djelatnika TŠČ-a nakon boravka u Izraelu prenijelo svojim kolegicama i kolegama u Školi. Praktična primjena viđenog već je u tijeku kroz svakodnevni rad sudionika s učenicima te organizaciju proljetnih strojarskih kampova za osnovnoškolce u Tehničkoj školi Čakovec. Pristup razvoju inovativnog poduzetništva koji zahtijeva razvoj cijelog seta vještina od najranijih uzrasta preko podrške poduzetnicima u prvim koracima razvoja poslovanja do podrške u razvoju inovativnih proizvoda i usluga već se primjenjuje u TICM-u, a stečena iskustva koristit će se kako bi se ovaj pristup dodatno unaprijedio. Sudjelovanje direktora TICM-a Ivana Plačka u studijskom putovanju poslužilo je kao prilika za stjecanje novih znanja, širenje horizonta i uspostavljanje novih poslovnih kontakata, a ojačalo je povezanost TICM-a i djelatnika TŠČ-a koja će, nadamo se, koristiti u daljnjem razvoju Centra kompetentnosti.

Podijeli: