Teach4Edu4  (punog naziva Accelerating the transition towards Edu 4.0 in HEIs) je projekt koji Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu provodi zajedno sa sedam partnera, visokoškolskih ustanova iz Estonije, Italije, Srbije, Slovačke, Španjolske i Ujedinjenog Kraljevstva. Projekt je odobren u sklopu programa Erasmus+ K203 Strateška partnerstva za visoko obrazovanje, a glavni cilj mu je stvoriti rješenja za ubrzavanje prijelaza visokoobrazovnih institucija informatičkih i srodnih znanosti prema obrazovanju usklađenom s potrebama industrije 4.0.

Učinak projekta planiran je na razini: studenta, nastavnika i institucije. Očekuje se da će nastavnici biti zadovoljni s novim iskustvom podučavanja, razviti nove vještine i kompetencije, te koristiti inovativne pedagogije za razvoj novih predmeta prema načelima Edukacije 4.0 u suradnji s partnerima iz industrije. Studenti će kroz sudjelovanje na zajedničkim kreativnim učionicama  efikasno ostvarivati ishode učenja novim metodama učenja, prisustvovati međunarodnim virtualnim timovima, razvijati vještine potrebne u Industriji 4.0, iskusiti „mobilnost od kuće“, povećati svoju angažiranost, svjesnost, samoopažanje te samopromišljanje u procesu učenja.

Nastavničko osoblje u partnerskim institucijama, a kasnije i ostala zainteresirana Sveučilišta, podići će svjesnost o inovativnim pedagogijama, razviti nove kompetencije i vještine, razviti strateška partnerstva na međunarodnoj razini, pridonijeti ostvarenju institucionalnih strateških ciljeva vezano za kontinuirano poboljšanje studijskih programa, razvoj ljudskih resursa i internacionalizaciju, poboljšati ponudu kolegija podržanih inovativnim pedagogijama i metodama učenja, poboljšati standardizaciju praksi učenja i kolegija te poboljšati tehničku podršku za planiranje i vrednovanje aktivnosti učenja i podučavanja.

Tehnološko-inovacijski centar Međimurje  (TICM), jedan od pridruženih partnera projekta TEACH4EDU4 će pružiti podršku u razradi projektnih aktivnosti i diseminaciji rezultata projekta, koristeći znanje i iskustvo koje su prikupili sudjelujući u implementaciji brojnih projekata usmjerenih na prilagodbu obrazovnog sustava promjenama nastalima pod utjecajem industrije 4.0, primjerice projekta IC4HEDS. Više o  ulozi TICM-a u projektu TEACH4EDU4 možete pročitati u intervjuu ovdje.

TICM je tako povezao jednog od najiskusnijih developera i IT menadžera u regiji, Nikolu Brežnjaka s Fakultetom organizacije i informatike (FOI-em) kako bi održao stručno predavanja za njihove i profesore i studente partnerskih institucija i s njima podijelio praktično znanje i iskustva.

Podijeli: