Raznovrsni alati za kreiranje i korištenje multimedijskih sadržaja u podučavanju vrlo su korisni za pružatelje obrazovanja i sudionike obrazovnih programa. Koncentracija sudionika programa/učenika je na višoj razini, učenje je lakše i zabavnije, a sadržaj je moguće puno lakše i detaljnije obraditi.

Danas su u školama generacije učenika rođenih nakon digitalne revolucije i njima je uporaba informacijsko-komunikacijske tehnologije te raznih digitalnih alata u nastavi neophodna. No taj trend nije prisutan samo kod osnovnoškolaca i srednjoškolaca već i kod odraslih učenika koji su, pogotovo u novonastalim okolnostima kad su tradicionalni oblici nastave bili nemogući, prihvatili dostupnu tehnologiju kao svog saveznika u stjecanju znanja.

Potaknuti time, zaposlenici Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje d.o.o. (TICM) sudjeluju u tečajevima vezanima uz korištenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija u podučavanju, u sklopu projekta Kozmos znanja, financiranog programom ERASMUS+, unutar Ključne aktivnosti 1 u području obrazovanja odraslih. Sudjelovanjem u tečajevima zaposlenici će naučiti kako najbolje iskoristiti dostupne IKT alate za podizanje kvalitete obrazovnih programa koje nude.

Lea Trojnar Mustak sudjelovala je u tečaju u organizaciji Europass Teacher AcademyPhoto and Video Making in the Classroom“ od 4. do 9. srpnja 2022. u Barceloni.  Europass Teacher Academy smještena je u samom centru grada u ulici Rambla de Catalunya, onoj mirnijoj i tišoj Rambli koja čini savršeno mjesto za šetnju i zbog hlada drva limete koja se nižu s obje strane. Obzirom na temu tečaja, Barcelona se čini kao savršena lokacija, pogotovo za prikupljanje odličnih foto i video materijala koje  su sudionici koristili u izvršenju zadanih praktičnih zadataka.

Vrlo kreativna i strpljiva voditeljica tečaja Daniela Gutierrez Festino

Sudionici su nakon pet dana kreativnog učenja, studijskih obilazaka zanimljivih lokacija grada i rada na kreativnim praktičnim zadacima, imali priliku naučiti primijeniti osnovne tehnike snimanja videa, editiranja fotografija i video materijala, posložiti tekst i zvuk u video materijalima, učitati i dijeliti izrađene sadržaje na različitim platformama i najvažnije koristiti kreirane multimedijalne sadržaje u edukaciji.

Nakon prvog dana koji je prošao u međusobnom upoznavanju i uvodnim aktivnostima, sljedeći dani bili su rezervirani za upoznavanje brojnih korisnih alata koji su nam dostupni na internetu besplatno.  Tijekom tečaja bilo je vremena za rad sa samo nekim od spomenutih alata i njihove funkcionalnosti vrijedi spomenuti.

Genially je alat pomoću kojeg možete izrađivati prezentacije, infografike, video prezentacije, različite nastavne sadržaje i još mnoštvo korisnih sadržaja. Poseban je zbog raznovrsnih animacija i raznih integracija kojima se sadržaju daje dinamičnost. Početni paket s osnovnim značajkama besplatan je, korisnik si mora kreirati besplatan korisnički račun. Ako korisnici žele više funkcionalnosti mogu nadograditi osnovni paket i plaćati određenu mjesečnu naknadu ovisno o paketu koji odaberu.

Wevideo je online alat za izradu i uređivanje videa. Osnovni paket je besplatan, ali korisnik osnovnog paketa može kreirati samo 5 minuta video sadržaja mjesečno. Na njihovoj stranici dostupni su vrlo korisni priručni tekstovi o tome kako kreirati različite elemente videa, kako spajati klipove pomoću tranzicija i slično. Korisnici također imaju dostupne webinare o tome kako koristiti ovaj konkretni alat, ali i mnoštvo savjeta za izradu video sadržaja visoke kvalitete. Drugi vrlo zastupljeni i intuitivan alat za izradu videa koji su sudionici tečaja koristili za izvršenje zadataka je Animoto. Njegovi korisnici mogu izrađivati video materijale visoke kvalitete, korištenjem glazbe, slika, teksta i drugih video materijala.

Nearpod je alat koji korisnicima za kreiranje interaktivnih nastavnih sadržaja, interaktivnih videa, gamifikacije i drugih aktivnosti. Taj alat omogućuje predavaču upravljanje sadržajem na mobilnim uređajima učenika. Kao i kod većine spomenutih alata, besplatno se može koristiti osnovni paket, a paketi s više funkcionalnosti plaćaju se na mjesečnoj razini, ovisno o tome što sve sadrže. Podomatic je još jedan besplatan alat za izradu podcasta, a korisnicima daje i medijski prostor za objavu njihovih podcastova. Podomatic osim alata za kreiranje podcasta služi i kao platforma za slušanje podcasta, dostupni podcastovi pokrivaju širok raspon tema.

Sudionici tečaja su se pobliže upoznali s digitalnim alatom namijenjenom izradi umnih mapa Coggle. On korisnicima omogućava jednostavnu i brzu izradu umnih mapa. Alat je besplatan, a prijava se vrši putem Google korisničkog računa. Ostali alati korisni za izradu nastavnih materijala ili za korištenje u edukacijama koje vrijedi istražiti su Canva, EDpuzzle, Speechnotes te stranice na kojima se besplatno mogu preuzimati fotografije visoke kvalitete poput Little visuals, Pexels, Picography.

Tečaj je bio odlično organiziran jer je uključivao puno praktičnih zadataka te je zamišljen tako da sudionici tečaja aktivno sudjeluju i na neki način daju svoj doprinos njegovom tempu i strukturi te biraju koje teme su im relevantnije i uče ciljano. Rezultat sudjelovanja u ovom tečaju usklađen je s ciljevima projekta Kozmos znanja, a to je dodatno jačanje vještina podučavanja TICM-ovih zaposlenika što će se direktno odraziti na kvalitetu obrazovnih programa koje organiziraju.

 


Ova objava odražava isključivo stajalište autora objave i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

Podijeli: