HAMAG-BICRO obavještava sve poduzetnike da je zbog iskorištenja sredstva privremeno obustavljeno zaprimanje novih zahtjeva za ESIF Mikro zajam za obrtna sredstva. 

Poduzetnicima su na raspolaganju preostale četiri mjere financirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF):

  • ESIF Mikro i Mali zajmovi za investicije po sniženim kamatnim stopama od 0,1% – 0,5%;
  • moratorij na sve prethodno odobrene ESIF zajmove kao i zajmove za Poljoprivredu i ruralni razvoj;
  • ESIF pojedinačna jamstva s povećanom maksimalnom stopom jamstva za kredite za obrtna sredstva s postojećih 65 % na 80 % glavnice kredita uz suglasnost Agencije prema financijskim institucijama za odgodu otplate i roka korištenja kredita za koje je izdano jamstvo.

Od novih financijskih instrumenata, subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru dostupan je i

  • Mikro zajam za ruralni razvoj za obrtna sredstva s iznosom do 25.000 EUR i kamatom od 0,5 %.

Poduzetnicima su također na raspolaganju i financijski instrumenti Mikro i Mali zajam za poljoprivredu i ruralni razvoj za investicije, ESIF Portfeljna jamstva, Individualna jamstva za poljoprivredu i ruralni razvoj te Nacionalni program Plus.

HAMAG-BICRO je uslijed epidemije uzrokovane koronavirusom među prvima aktivirao provedbu mjera u okviru paketa pomoći hrvatskom gospodarstvu te je u samo mjesec dana zaprimljeno trostruko više zahtjeva nego tijekom cijele protekle godine. Iako je trenutno najveći naglasak na mjerama za ublažavanje posljedica koje epidemija koronavirusa ima na gospodarstvo, poduzetnicima su trenutno, u okviru aktualnog programskog razdoblja (2014.-2020.) na raspolaganju četiri otvorena natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava.

Otvorene natječaje kao i mjere za pomoć poduzetnicima uslijed epidemije koronavirusa pratite na službenoj stranici agencije www.hamagbicro.hr i www.strukturnifondovi.hr.Informiranje poduzetnika aktivnost je u okviru projekta TICM PPI 5.0 MSP kojeg financira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje d.o.o.

Podijeli: