U utorak, 9. svibnja u sklopu 1. STE(A)M Festivala te projekta “Sunce – naša zvijezda” u multimedijalnoj dvorani TICM-a Međimurje održano je predavanje astrofizičara dr.sc. Željka Ivezića “Zvjezdarnica Vera Rubin i tamna strana svemira”, a zbog velikog interesa od skoro sedamdesetak zainteresiranih, u dvorani se tražila stolica više.

Predavanje “Zvjezdarnica Vera Rubin i tamna strana svemira”.

Dr.sc. Željko Ivezić voditelj je projekta izgradnje zvjezdarnice Vera Rubin u Čileu u kojoj će iduće godine s radom krenuti teleskop s najvećim fotoaparatom na svijetu ukupne vrijednosti oko 700 milijuna dolara, a kroz deset godina navedenom opremom će se snimati najcjelovitija slika noćnog neba te se očekuju stotine novih znanstvenih otkrića. G. Ivezić uz rad u Čileu radi i kao profesor u SAD-u te iza sebe ima više od 250 znanstvenih otkrića, pa je navedeno bilo dovoljno da se brojni zaljubljenici u astronomiju upute na predavanje.

Dr.sc. Željko Ivezić.

U Čakovec su došli i članovi astronomskih društava iz Koprivnice i Varaždina, a predavanju su prisustvovali i ravnatelj Tehničke Škole Čakovec Dražen Blažeka, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, djelatnici Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA te TICM-a, kao i brojni građani. Bila je to prilika da gosta i pobliže upoznamo s Međimurjem pa je organiziran i posjet Riznici Međimurja te čakovečkoj zvjezdarnici, a preko oceana otišli su međimurski suveniri. Nadamo se da će g. Ivezić još koji put navratiti u Međimurje te s nama podijeliti svoje bogato projektno i znanstveno iskustvo.

Izvor: AD VEGA.

Podijeli: