Digitalna transformacija danas nije pitanje izbora, ona je neizbježna za opstanak na tržištu. Podrazumijeva promjene u poslovnim sustavima, ali ne samo s tehnološkog aspekta, potrebno je mijenjati i poslovne procese i načine razmišljanja. Kako bi se digitalna transformacija mogla uspješno provesti u praksi, važno je postići razumijevanje od strane zaposlenika te provesti njihovu edukaciju. Na tragu toga, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) u petak, 18. lipnja 2021. godine, proveo je informativnu radionicu naziva Kako je digitalna transformacija ubrzala prodajne procese koju je vodio predavač Dino Oreški. Dino je u svijetu eCommercea i digitalnog marketinga već 16 godina te svakodnevno u svom poslu svjedoči izazovima i trendovima s kojima se poduzeća suočavaju.

U vrijeme kada je kupac na prvom mjestu, a protok informacija sve je brži, marketing i prodaja moraju biti u potpunosti usklađeni. Ako je marketing spreman na promjenu, a prodaja nije (ili obratno), poduzeće ne može iskoristiti svoj puni prodajni potencijal. Loša iskustva kupaca vidljiva su obliku negativnih recenzija, odustajanja od kupnje ili jednostavnog ignoriranja određenog dobavljača. Znajući da se loše vijesti šire mnogo brže od dobrih, zadovoljstvo kupca u fokusu je svakog poduzeća.

Digitalna transformacija značajno je utjecala na područje prodaje i marketinga rezultiravši sljedećim ponašanjem kupaca:

  • 93% kupaca postupak kupnje započinje pretraživanjem interneta,
  • 84% kupaca kaže kako su njihove odluke o kupnji pod utjecajem usmenih preporuka ali i recenzija,
  • 78% kupaca traži informacije oko rješavanja svog poslovnog izazova, što često rezultira kupovinom potencijalnih rješenja,
  • kupci kontaktiraju dobavljače tek nakon što je 57% procesa kupovine završeno,
  • 9 od 10 poslovnih kupaca kaže da će pronaći proizvod tek nakon što zaista postanu spremni na kupnju.

Dino je u okviru radionice sudionicima prezentirao i neke od korisnih digitalnih alata u poslovanju, spomenuvši tako  M365, Google Docs i Tasks, Slack, Asanu, Trello kao kolaboracijske alate te SalesForce, PipeDrive, HubSpot, Microsoft Dynamics kao CRM alate. Iako je paleta  alata velika, uglavnom svu svi vrlo intuitivni, lako razumljivi te privremeno dostupni u besplatnim verzijama – što znači da ih poduzetnici mogu testirati prije sveobuhvatne primjene u poslovanju.

Aktivnost je dio projekta TICM PPI 5.0 MSP sufinanciranog u okviru javnog poziva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pod nazivom Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Podijeli: