Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Čakovec u okviru projekta „Istakni se, osvoji posao 2“ u suradnji s projektnim partnerima organizirao je interaktivni susret između poslodavaca i nezaposlenih osoba. Nositelj projekta je Hrvatski zavod za zapošljavanje, a projekt se provodi u partnerskom konzorciju s Pučkim otvorenim učilištem Čakovec, Razvojnom agencijom Grada Čakovca – Čakra, Tehnološko-inovacijskom centrom Međimurja i Udrugom Zora. Projekt sufinancira Europska unija iz ESF-a i to u 100,0%-tnom iznosu od gotovo 950 tisuća kuna.

Susret je organiziran kroz tzv. „speed dating“ odnosno personalizirane i intenzivne kontakte između poslodavaca i nezaposlenih osoba s ciljem da se postigne obostrana win – win kombinacija: da nezaposlene osobe pronađu zaposlenje, a poslodavci odgovarajuće zaposlenike.

Sudionicima se u ime projektnog tima obratio Predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Čakovec Nikola Hren, istaknuvši kako je „mogućnost brzinskog upoznavanja kroz kratke razgovore dobra prilika za nezaposlene osobe da poboljšaju svoje prezentacijske vještine, uz istovremenu mogućnost da na jednom mjestu obave razgovore s više poslodavaca te tako prezentiraju svoja postignuća, znanja i vještine. S druge strane, ovo je prilika za poslodavce da na efikasan način u kratkom vremenu obave razgovore s više kandidata te upoznaju svoje potencijalne buduće zaposlenike. Iako je danas potražnja za radnicima veća od raspoložive ponude radne snage, način kako se predstavljamo budućem poslodavcu te kakav smo dojam ostavili i dalje su veoma bitni kod odabira zaposlenika. Stoga je današnje druženje s poslodavcima prilika, kao što stoji iza motivirajućeg naziva samog projekta: – da se nezaposlene osobe istaknu i „osvoje posao“.“

Na speed datingu je sudjelovalo 12 renomiranih poslodavaca iz Međimurske županije: Ambijenti, Bernarda, Čakovečki Mlinovi, D.G. Commerce, D G Sport, Ferro Preis, Haix, Metss, Perutnina – Ptuj Pipo,  Sobočan -Interijeri, Toplice Sveti Martin i Tremak, te s druge strane četrdesetak nezaposlenih osoba.

Već za vrijeme održavanja same manifestacije u komunikaciji s poslodavcima i nezaposlenim osobama, kao i analizom evaluacijskih listića, pokazalo se da je speed dating bio uspješan. Da je bilo „kemije“ između poslodavaca i nezaposlenih osoba vidljivo je iz evaluacijskih listića koje su popunili poslodavci, budući da postoji potencijal da 50,0% sudionika dobije priliku za zaposlenje. Također svi poslodavci bili su uglavnom ili u potpunosti zadovoljni događanjem, te su iskazali interes za takav način neposredne komunikacije s nezaposlenim osobama i ubuduće. Pozitivne ocjene stižu i od strane nezaposlenih, dio njih veoma se uspješno profilirao kod više poslodavaca, te će moći birati svoje buduće zaposlenje. Čak štoviše, u trenutku pisanja ovog priloga dan poslije održavanja, neki sudionici doslovno već potpisuju ugovore o radu. Stoga će projektni tim projekta „Istakni se, osvoji posao 2“ na jesen ponovno organizirati ovu manifestaciju.

 

Prezentacija poslodavaca okupljenim nezaposlenim osobama u TICM-u

Speed dating u tijeku

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Čakovec.

Podijeli: