Microsoft Excel je jedan od najkorištenijih poslovnih programa danas u svijetu, no ipak većina se korisnika služi samo njegovim osnovnim funkcijama ne znajući koje su mu sve mogućnosti primjene. Napredne opcije kao što su zaokretne (pivot) tablice, analiza i napredno filtriranje podatka, logičke i razne ostale funkcije u praksi se vrlo rijetko koriste što korisnicima onemogućava jasan uvid i analizu vlastitih podataka.

Kako bi osobe koje žele savladati napredne mogućnosti Excela podučili traženom, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) organizirao je dvodnevnu edukaciju „MICROSOFT EXCEL ZA POSLOVNE KORISNIKE“, koja se zbog velikog interesa sudionika održala u dva termina: 6. i 7. lipnja te 13. i 14. lipnja. Edukacije je pripremio i vodio Tomislav Breznik, stručni suradnik u TICM-ovom odjelu za inkubaciju i edukaciju.

Edukacija „Microsoft Excel za poslovne korisnike“.

Edukacija je bila praktičnog tipa, prožeta vježbama i samostalnim radom polaznika, a u njezinom prvom dijelu polaznici su se upoznali s formulama i funkcijama, odnosno izvođenjem formula korištenjem relativnih adresa ćelija i aritmetičkih operatora. Formule u Excelu predstavljaju radnje na podacima unesenim u formulu ili pohranjenim u programskim datotekama, a mogu se kretati od osnovnih matematičkih operacija do složenih inženjerskih i statističkih proračuna, dok funkcije predstavljaju unaprijed definirane formule.

Kroz praktične primjere sudionici su izvodili niz operacija izračuna pomoću statističkih (AVERAGE, COUNT, MIN, MAX), logičkih (IF, AND, OR), matematičkih (SUMIF, SUMIFS, PRODUCT), tekstualnih (LEFT, RIGHT, MIDDLE, LEN, PROPER, UPPER, LOWER, TRIM, CONCATENATE) funkcija.

Edukacija je bila praktičnog tipa, prožeta vježbama i samostalnim radom polaznika.

Prava korisnost Excela i njegove ogromne mogućnosti dolaze do izražaja tek kad u uporabu ubacimo i korištenje zaokretnih (pivot) tablica. U praktičnom dijelu, polaznici su pomoću opcija (umetni rezač, umetni vremensku traku, stvaranje zaokretnog grafikona) na primjerima filtrirali i grafički vizualizirali podatke unutar zaokretne (pivot) tablice.

Primjer rada kod zaokretnih (pivot) tablica.

U nastavku edukacije, naglasak je bio na oblikovanju i analizi podataka s obzirom da Excel nudi mnogobrojne mogućnosti za analiziranje podataka organiziranih u obične tablice, baze podataka ili popise. Također, pomoću opcija provjera valjanosti podataka i uvjetno oblikovanje, sudionici su se upoznali s važnošću vizualizacije kod organiziranja i traženja željenih podataka te donošenja odluka.

“Svi dijelovi edukacije su bili korisni” – najčešći je komentar sudionika edukacija, što pokazuje koliko je ovakav tip edukacije tražen i od velike koristi. Upravo iz tog razloga TICM nastavlja s provedbom Excel edukacija, stoga molimo zainteresirane polaznike da ispune prijavni obrazac kako bi smo mogli formirati grupe za buduće edukacije:

    Podijeli: