IC4HEDS  – projekt prekogranične suradnje između hrvatskih i mađarskih informatičkih fakulteta i poduzetničkih inkubatora u okviru kojeg su razvijeni e-learning tečajevi iz područja digitalne transformacije i industrije 4.0 te održan niz radionica i povezivanja hrvatskih i mađarskih studenata i profesora, bliži se kraju. Iako je bila planirano na samom početku projekta, studijsko putovanje cilj kojeg je upoznavanje partnera s najboljim praksama u području e-učenja i općenito obrazovnih pristupa području digitalne transformacije i industrije 4.0, zbog ograničenja nametnutih „kovid mjerama“ realizirano je tek u posljednjem mjesecu provedbe projekta 3. i 4. ožujka 2022. godine.

U okviru studijskog putovanja članovi projektnog konzorcija posjetili su nekoliko institucija koje su sastavnice Slovačkog tehnološkog sveučilišta u Bratislavi (STUBA) s kojima Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Sveučilišta u Zagrebu (FOI) već dugi niz godina uspješno surađuje.  U studijskom putovanju su uz prof. dr. sc, Vjerana Strahonju, doc. dr. sc. Martinu Tomičić Furjan i Karla Nadovezu s FOI-ja, sudjelovali i predstavnici svih ostalih članova IC4HEDS projektnog konzorcija – direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, Ivan Plačko kao voditelj projektnog konzorcija, profesori Sveučilišnog kampusa u Nagykanizsi Sveučilišta Pannonia, Dr. Szilárd Jaskó, Dr. Tibor Holczinger i Barnabás Sziva te predstavnici inkubatora u Nagykanizsi Zoltan Mihovics i Csilla Cserti. Studijskom posjetu pridružio se i dr.sc. Mario Šercer, ravnatelj Metalske jezgre Čakovec, budući da je tema posjeta usko povezana s djelovanjem institucije koju vodi.

IC4HEDS projektni konzorcij.

Studijsko putovanje počelo je u četvrtak 3. ožujka posjetom Fakultetu strojarskog inženjerstva Slovačkog tehnološkog sveučilišta u Bratislavi gdje je održan sastanak s dr. sc. Martinom Juhasom voditeljem industrijske automatizacije pri Institutu za automatizaciju, mjeriteljstvo i primijenjenu informatiku i suradnikom na Institutu, dr. sc. Martinom Gulanom.  Domaćini su predstavili rad laboratorija za automatizaciju s fokusom na industriju 4.0 i projekt FactoRIS – Learning Factories for Digital Transformation of SMEs financiran u okviru EIT Manufacturing programa.

Drugi sastanak održan je na Fakultetu elektroničkog inženjerstva i informacijskih tehnologija Slovačkog tehnološkog sveučilišta u Bratislavi gdje su prvo pod vodstvom dr. sc. Franitišeka Duchoňa obišli Nacionalni centar za robotiku pri Institutu za robotiku i kibernetiku. Nakon obilaska Centra održan je sastanak na kojem je uz prof. Duchoňa sudjelovala i ravnateljica Instituta prof. dr. sc. Jarmila Pavlovičova.

Posjet Nacionalnom centar za robotiku pri Institutu za robotiku i kibernetiku.

Drugi dan studijskog putovanja održani su sastanci u Trnavi, sveučilišnom gradu udaljenom šezdesetak kilometara od Bratislave u kojem djeluje Fakultet znanosti o materijalima i tehnologije kao sastavnica Slovačkog tehnološkog sveučilišta u Bratislavi. U okviru fakulteta djeluje Centar izvrsnosti u 5-osnoj strojnoj obradi opremljen suvremenom opremom za strojnu obradu metala, lasersko zavarivanje i zavarivanje elektronskim snopom, industrijsku računalnu tomografiju, 3D ispis i 3D skeniranje. Nakon obilaska Instituta za primijenjenu informatiku, automatiku i mehatroniku održan je sastanak s voditeljem instituta prof. dr. sc. Pavelom Važanom i njegovim kolegicama i kolegama na kojem su dogovoreni okviri za buduću suradnju.

 Sadržaj je kreiran uz financijsku podršku Europske unije. Sadržaj članka je iskjučiva odgovornost Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje d.o.o. i ni u kom slučaju ne može se smatrati odrazom stajališta Europske unije ili Upravljačkog tijela projekta.
Podijeli: