Učenici Ekonomske i trgovačke škole Čakovec su se, u utorak, 8. studenog 2018. godine, u okviru organiziranog studijskog posjeta, upoznali s djelokrugom rada i ulogom Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje d.o.o. (TICM), Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e te s poslovanjem poduzeća Axiom d.o.o. inkubiranom u TICM-u

Sana Đukes, pomoćnica direktora, predstavila je učenicima Tehnološko-inovacijski centar Međimurje

U posjet TICM-u stiglo je 43 učenika iz 2. a i 2. b razreda, a pratili su ih profesorica Ivana Miko Novaković, profesorica Dušanka Novak te profesor Bojan Zvonar. TICM kao centar za razvoj i podršku poduzetništvu s razlogom je posebno zanimljiv srednjoškolcima koji se školuju u ekonomskom području.

U prvom dijelu  Sana Đukes, pomoćnica direktora, upoznala je učenike s radom TICM-a. Ona je učenicima, između ostalog, pokazala da su zgrade u kojima je smješten TICM i ostali pripadnici Centra znanja Međimurske županije, izgrađene još krajem 19. stoljeća. Predstavila je razvoj ovog prostora od trenutka kad mu je svrha iz vojnog centra prenamijenjena u to da bude centar na kojem će se temeljiti strateški razvoj Međimurske županije. Detaljno im je predstavila četiri područja djelovanja kojima su obuhvaćene sve aktivnosti koje provodi TICM: inkubacija, edukacija, savjetodavne usluge i STEM. Na kraju ih je upoznala s nekoliko inkubiranih poduzeća, TICM-ovim timom i planovima za budućnost.

Petra Pavičić iz Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e upoznala ih je s velikim brojem projekata za čiju su pripremu i provedbu odgovorni ili su u njoj sudjelovali, odnosno sudjeluju. Projektima su obuhvaćeni veliki infrastrukturni pothvati (na primjer Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine), ali i ne manje važni projekti usmjereni na razvoj vještina i jačanje kapaciteta u različitim područjima (1, 2, 3… Palim lampicu!)

Petra Pavičić, voditeljica Odjela za pripremu i provedbu projekata iz područja društvenih djelatnosti, upoznala ih je s radom REDEA-e

Izabela Balog, stručna suradnica u Odjelu za pripremu i provedbu projekata iz područja društvenih djelatnosti predstavila im je projekt Empowering for growth 3.

Izabela Balog predstavila je projekt Empowering for growth 3, Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja

Damir Kolmanić, suosnivač, član uprave i softverski inženjer u poduzeću Axiom, zanimljivom prezentacijom s trunkom humora (što je učenicima učinilo prezentaciju još zanimljivijom)  predstavio je rad Axioma i objasnio kako se oni uklapaju u poduzetnički inkubator. Poduzeće Axiom bavi se razvojem poslovnih GIS rješenja, a trenutno broje čak 250 poslovnih partnera (uglavnom općina, gradova, komunalnih poduzeća), imaju već 15 godine iskustva, a uspjeh u velikom dijelu temelje na stalnom unaprjeđivanju i razvoju te kvalitetno obavljenim poslom (preko 200 referenca).

Damir Kolmanić, suosnivač, član uprave i softverski inženjer u poduzeću Axiom d.o.o.

Posjeti TICM-u od strane učenika i studenata uvijek su dobrodošli, ali u ovom ih razdoblju ima malo više. Naime u sklopu projekta TICM PPI 4.0 MSP, koji se provodi u okviru poziva Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem PPI, isplanirali smo određeni broj studijskih posjeta jer smatramo da izuzetno važno da mladi ljudi upoznaju radi cjelokupnog Centra znanja te da, već za vrijeme školovanja, budu motivirani i odvažni, budući inovatori i poduzetnici koji  svojim znanjem i vještinama doprinose društvu. Ova je grupa učenika bila vrlo aktivna i zainteresirana što nas posebno veseli.

Podijeli: