Design thinking je široko prihvaćena i provjerena metoda kreativnog traženja rješenja za utvrđeni problem korištenjem kreativnog razmišljanja i vizualnog izražavanja.

Zbog sve veće potrebe poduzeća za kreativnim promišljanjem i osmišljavanjem inovativnih odgovora na poslovne izazove, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) u suradnji sa STEP RI znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci d.o.o., organizirao je informativnu radionicu „Design thinking – sve što trebate znati“ koja je održana u 12. ožujka 2021. godine.

Radionicu su vodili Mario Vukelić, mag. ing. i Anita Pribanić,  mag. stud. eur. suradnici na EU projektima u STEP-RI znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci d.o.o.

Informativna radionica „Design thinking – sve što trebate znati“.

Empatizacija je prva faza procesa Design Thinkinga.

Proces Design thinkinga pomaže u razumijevanju korisnika, redefiniranju problema i kreiranju inovativnih rješenja te omogućava smanjenje troškova istraživanja i razvoja.

Sadržaj radionice pratio je pet faza procesa u kojima se koriste različiti alati čija je svrha potaknuti poduzetnike na drugačiji, kreativni način razmišljanja. U prvoj fazi poticanja empatije sudionici su radili u tri tematske grupe. Proces empatije pomaže razumjeti problem iz perspektive krajnjeg korisnika. Sudionici su se pokušali uživjeti u ulogu krajnjeg korisnika kako bi se lakše poistovjetili s njegovim problemima, željama i potrebama. Mapa empatije, kao i dobro strukturirana pitanja ciljanim skupinama, pomogli su sudionicima da, na temelju prikupljenih informacija, interpretiraju i definiraju glavni izazov, odnosno problem koji će rješavati kroz ostatak Design thinking procesa.

Praktični dio radionice.

Druga faza služi za definiranje problema temeljenog na potrebama korisnika za kojega potrebno iznaći rješenje kroz ostatak procesa. Problem mora biti strukturiran konkretno da bi rješenje bilo primjenjivo, ali bez da se smanji područje istraživanja.

U fazi ideacije, sudionici su aktivno koristili grupne tehnike generiranja ideja za rješenje prethodno definiranog problema ciljanog korisnika, nakon kojih su se ideje kategorizirale te su se uz pomoć platna ponude vrijednosti odabrala rješenja koja su u potpunosti prilagodljiva korisniku.

Praktični dio radionice.

Cilj četvrte faze, odnosno prototipiranja je fizička razrada ideje. Radi se konkretnom razvoju prototipa ili se izrađuju modeli kako bi se vidio doživljaj korisnika. Zadnji korak, testiranje, odrađen je prezentacijom rješenja te prikupljanjem povratnih informacija od potencijalnih korisnika.


TICM nastavlja s organizacijom informativnih radionica i tehnoloških susreta iz različitih područja, prvenstveno zbog izrazitog interesa iskazanog od strane poduzetnika te uočene potrebe za specifičnim znanjima. U narednim mjesecima na rasporedu su sljedeće radionice za poduzetnike i njihove zaposlenike:

  • 17.3.2021. – Korištenje besplatnih uredskih alata u poslovanju
  • 30.3.2021. – Google Ads – kreiranje, optimizacija, evaluacija rezultata
  • 6.4.2021. – Digitalni marketing za webshopove
  • 14.4.2021. – Informativna radionica o integraciji principa održivog razvoja u poslovanje malih i srednjih poduzetnika

S ciljem pravovremenog informiranja o nadolazećim aktivnostima TICM-a, redovito pratite našu  internetsku stranicu i Facebook profil.


Informativna radionica je dio projekta TICM PPI 5.0 MSP sufinanciranog u okviru javnog poziva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pod nazivom Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj objave je isključiva odgovornost Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Podijeli: