Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), ovim putem objavljuje ponovno pokretanje Mreže studentskih poduzetničkih inkubatora. Nakon prve, uspješno provedene etape, HAMAG-BICRO je razvio Program u okviru kojeg će studenti imati priliku ostvariti financijsku podršku za realizaciju svojih poduzetničkih rješenja.

Koncept je zamišljen kao virtualna mreža studenata / studentskih timova i mentora – predstavnika visokoškolskih institucija i poslovne zajednice u kojoj će mentori biti savjetodavna potpora studentima u ostvarenju njihovih poduzetničkih ideja, koje će po realizaciji dobiti financijsku podršku od strane HAMAG-BICRO-a. S druge strane, poduzetnici koji se uključe u Program, imat će priliku putem postavljenih projektnih zadataka, dobiti rješenje, realizirano od strane najboljeg studenta/studentskog tima, financirano od strane HAMAG-BICRO-a.

Cilj Programa je, prvenstveno, razviti svijest o poduzetništvu, njegovoj ulozi i značenju u cjelokupnoj slici nacionalnog gospodarstva.

Mlada populacija se na ovaj način nastoji potaknuti na proaktivnost vezanu uz realiziranje svojih poduzetničkih ideja.

Integrirajući svoja znanja i vještine umrežavajući se unutar projektnih timova s kolegama koji posjeduju znanja iz različitih područja, budući će poduzetnici ovim Programom dobiti iskustvo u timskom radu, osjećaj odgovornosti za realizaciju zajedničkih projekata te naučiti kako komunicirati unutar strukturirane poslovne zajednice. Sve navedeno je od neophodnog značaja za lakše snalaženje i opstanak ne samo u poduzetničkom svijetu, već i općenito u poslovnom okruženju.

UKUPNA VRIJEDNOST PROGRAMA: 200.000 KN

FINANCIJSKA POTPORA STUDENTIMA / STUDENTSKIM TIMOVIMA:

  • 20.000 kn po realiziranom i prihvaćenom projektnom zadatku (pilot I.)
  • financiranje troškova vezanih uz osnivanje j.d.o.o.-a. (pilot II.).

 PILOT PROJEKTI U OKVIRU PROGRAMA:

I.Pilot projekt – RAZVOJ STUDENTSKE IDEJE (FINANCIRANJE OSNIVANJA STUDENTSKIH TVRTKI)

U okviru ovog pilot projekta, studenti / studentski timovi prijavljuju HAMAG-BICRO-u svoje poduzetničke projekte / ideje koje uz pomoć mentora iz akademskog i realnog sektora razvijaju do faze osnivanje vlastite tvrtke. Pritom na raspolaganju imaju mrežu koja se sastoji od studenata raznih stručnih profila kao potencijalnih sudionika u projektnom timu te profesora, studentskih inkubatora, poduzetničkih potpornih institucija i poduzetnika iz raznih područja koji im svojim teoretskim / praktičnim znanjem i iskustvom mogu pružiti savjetodavne usluge u svakoj fazi razvoja njihovih poduzetničkih projekata (razvoj ideje, pisanje poslovnog plana, savjeti vezani uz predstavljanje projekata, savjeti vezani uz ciljano tržište i način komunikacije s istim, savjeti vezani uz financiranje projekta…)

Studenti / studentski timovi dobivaju priliku registrirati se na stranicu Programa www.mspi.hr i prijaviti svoju poduzetničku ideju putem obrasca objavljenog na web stranicama HAMAG-BICRO-a (www.hamagbicro.hr i www.mspi.hr) u vrijeme raspisanog natječaja. Inicijalna prijava prolazi proces ocjenjivanja od strane HAMAG-BICRO-a te se projekt, po prihvaćanju, razvija uz stručnu podršku izabranih mentora. Ukoliko prijavitelj (student / studentski tim) u suradnji s mentorom razvije projektnu ideju u potpunosti (izradi poslovni plan s mentorom) i temeljem istog odluči osnovati vlastitu tvrtku, HAMAG-BICRO mu pruža financijsku pomoć u osnivanju iste.

Maksimalni iznos sredstava koji može biti dodijeljen po ovoj aktivnosti pokriva troškove osnivanja tvrtke (j.d.o.o.).

II.Pilot projektFINANCIRANJE PROJEKTNIH ZADATAKA (ZADANIH OD STRANE PODUZETNIKA)

Pilot projekt se temelji na već definiranim projektnim zadacima koje poduzetnik – prijavitelj na Pilot projektu odlučiti prijaviti na raspisani natječaj HAMAG-BICRO-a s ciljem da mu student / studentski tim ponudi rješenje zadatka za kojeg u danom trenutku poduzetnik nema ni financijskih ni ljudskih kapaciteta.

Nakon procesa vrednovanja zaprimljenih projektnih zadataka od strane HAMAG-BICRO-a, projekt ulazi u bazu projektnih zadataka te se studenti/studentski timovi prijavljuju za njihovo rješavanje. Rješenje koje po mišljenju povjerenstva sačinjenog od predstavnika HAMAG-BICRO-a i poduzetnika ostvari u evaluacijskom procesu najveći broj bodova, ostvaruje financijsku potporu HAMAG-BICRO-a.

Maksimalni rok za realizaciju projektnog zadatka je 4 mjeseca, no trajanje definira sama tvrtka koja zadaje projektni zadatak.

Maksimalni iznos koji može biti dodijeljen prema studentima/studentskim timovima je 20.000 kn, dok je intenzitet potpore 100%.

Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) od samog početka dio je MSPI programa pri čemu su dvojica zaposlenih, Ivan Plačko, direktor, i Goran Levačić, voditelj inkubacije i edukacije, dostupni za mentorstvo u procesu razvoja poduzetničkih projekata studenata.

Podijeli: