Stvaranje partnera od konkurenata, a da oni toga nisu svjesni, velike kompanije koje 99% svojih proizvoda i usluga daju besplatno, a zarađuju milijarde…čini nam se čudesno i zbunjujuće. Kao što je spomenuo voditelj radionice Boris Golob, sve se to donedavno objašnjavalo izrazom „oni imaju takav poslovni model“, ali što stoji iza toga? Što je to poslovni model?

To su sudionici radionice Inovacija poslovnog modela, održanoj u četvrtak, 15. studenog 2018.g. u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje, imali prilike saznati na mnoštvu zanimljivih i slikovitih priča u kojima je upravo određeni poslovni model bio preduvjet poslovnog uspjeha na globalnoj razini (Singer, Gillette, Xerox). Primjere je prezentirao vrsni stručnjak za inovaciju poslovnog modela, iskusni poslovni savjetnik koji već 15 godina radi sa startup-ovima, etabliranim poduzećima i znanstvenicima, direktor STEP RI znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci, Boris Golob.

Primjeri poslovnih modela, ovih vjerojatno svima dobro znanih poduzeća, bili su predstavljeni na jednostavan, razumljiv i atraktivan način. Priče o njima su pokazale da je upravo njihov poslovni model glavni čimbenik uspjeha kakav su postigle. Pitanje koje se sad postavlja je stoga sljedeće: kako da poduzetnici izgrade poslovni model koji će rezultirati uspjehom?

Odmah na početku, sudionicima je naglašeno da je faza eksperimentiranja u tom procesu neizbježna, a posljedično proces izgradnje poslovnog modela i cjelokupnog poslovanja iterativan, a ne linearan. U praktičnom dijelu radionice koji je jučer dominirao sudionici su radili na  praktičnim primjerima pomoću različitih alata i moderacijskih materijala.

Sa značajno obogaćenim znanjem iz ovog područja koje je rezultat provedenih vježbi, vjerujemo kako će sudionici biti u mogućnosti uhvatiti se ukoštac s inovacijom već postojećeg ili izgradnjom novog poslovnog modela. Ovdje valja spomenuti još jednu važnu činjenicu, preuzetu s radionice: trenutak u kojem je poduzeće sposobno kontinuirano inovirati poslovni model te izgraditi novi ako trenutni poslovni model ne funkcionira više na tržištu, ako izgradnjom vlastitog poslovnog modela unište trenutni zastarjeli poslovni model prije nego što to napravi konkurencija, je trenutak u kojem ono postaje nepobjedivo.

Nadamo se da će sljedeće radionice povezane tematike, koje su sve redom besplatne za poduzetnike, okupiti veći broj sudionika jer su uistinu izvrsna prilika za poduzetnike da jačaju svoje resurse i unaprijede poslovanje.


Aktivnost je dio projekta TICM PPI 4.0 MSP sufinanciranog u okviru javnog poziva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pod nazivom Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Podijeli: