Međimurska županija primjer je kako kvalitetno revitalizirati napuštene objekte – ulaganjem Županije, Svjetske banke i sredstvima iz EU fondova, na prostoru nekadašnje vojarne u Čakovcu oformljen je Centar znanja te je u funkciju stavljeno šest objekata u kojima djeluje osam potpornih, obrazovnih i znanstvenih institucija. Posljednja u nizu obnovljenih zgrada je „stara konjušnica“ u kojoj je Međimurska županija osnovala i opremila Metalsku jezgru, prvu znanstveno-istraživačku ustanovu na području sjeverozapadne Hrvatske namijenjenu provođenju vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti.

Metalska jezgra

Zahvaljujući projektu „Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra“ vrijednom 35.629.523,12 kuna rekonstruiran je objekt unutar Centra znanja Međimurske županije, osigurani su infrastrukturni preduvjeti za rad Metalske jezgre Čakovec te su opremljeni laboratoriji za prototipiranje, Internet stvari, modularni prostori radionica, uredski prostori i informatička radionica. Međimurska županija za projekt je izdvojila 4.339.300,00 kuna, dok je ostatak iznosa, točnije 31.290.223,12 kuna, sufinancirano europskim fondovima.

Metalska jezgra vratila troje znanstvenika i istraživača u rodno Međimurje

Voditeljica projekta Maša Tomašić istaknula je da se uz rekonstrukciju i opremanje, mnogo truda uložilo u soft aktivnosti, edukaciju i umrežavanje nove ustanove te je izrađen organizacijski poslovni model suradnje zaposlenika Metalske jezgre s partnerima iz istraživačkog tima i s poduzetnicima. Ekipu Metalske jezgre čine ravnatelj dr.sc. Mario Šercer i voditeljice odjela dr.sc. Ivana Mihalic Pokopec i  dr.sc. Marina Grabar Branilović. Ovo troje znanstvenika i istraživača iza sebe ima iskustvo rada na prestižnim hrvatskim i inozemnim sveučilištima, institutima i poduzećima, a svoje znanje i stručnost odlučili su ulagati u rodno Međimurje.

Od samog početka osnivanja 2018. godine, Metalska jezgra surađuje sa znanstveno-obrazovnim i istraživačkim organizacijama, posebice s partnerima na projektu Tehničkim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu Sveučilišta u Zagrebu i Međimurskim veleučilištem u Čakovcu, čiji stručnjaci čine istraživački tim Metalske jezgre. Odlična suradnja uspostavljena je i s Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu,  Sveučilištem Bayreuth, Tehničkim sveučilištem Darmstadt i Razvojno-edukacijskim centrom Herman Hollerith Sveučilišta u Reutlingenu.

Širimo mrežu postojećih kontakata, ne samo na nacionalnoj već i na internacionalnoj razini. Predstavljamo Metalsku jezgru znanstvenim institucijama i razvojnim centrima radi razmjene iskustva i uspostave suradnje. Stvoreni su preduvjeti za Upisnik u znanstveno-istraživačke organizacije i akreditaciju laboratorija, što je neophodno za prijavu istraživačkih projekata i partnerstvo na znanstvenim projektima.“, pojasnio je ravnatelj metalske jezgre dr.sc. Mario Šercer dodavši da su pred njima veliki planovi te da su vrata Metalske jezgre širom otvorena za sve koji žele koristiti postojeću opremu u znanstveno-istraživačke svrhe.

Projektni tim.

Laboratoriji opremljeni najsuvremenijom opremom za 3D printanje u krugu od 500 kilometara

Glavnina aktivnosti Metalske jezgre provodi se kroz Laboratorij za Internet stvari (IoT) i Laboratorij za prototipiranje te kroz Odjel za tehnologiju čija je glavna aktivnost transfer rezultata istraživanja na korisnike iz industrije, odnosno tržište. Gospodarstvenicima se nudi mogućnost korištenja najsuvremenijih 3D skenera, 3D optičkog mjerenja, virtualnog sustava za trening zavarivanja te programa za povratno inženjerstvo, 3D modeliranje, simulaciju lijevanja i dva 3D printera, u FDM i DMLS tehnologiji. 3D printer u FMD tehnologiji jedini je printer takvih tehničkih mogućnosti u Hrvatskoj, prvi najbliži nalazi se u Milanu, a kombinacija spomenute opreme jedinstvena je u ovom dijelu Europe.

Uz svoje prirodne ljepote i vrijednosti, Međimurje je prepoznato i kao regija znanja i inovacija, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec pritom izrazivši ponos što je završetku priveden projekt Metalske jezgre koji je u potpunosti u vlasništvu Međimurske županije te je prvi znanstveno-istraživački centar u vlasništvu jedne županije. „Metalska jezgra već danas opravdava svoju funkciju – obnovili smo još jedan napušteni objekt, vratili smo mlade i sposobne znanstvenike u Međimurje te stvaramo nova radna mjesta i prilike za buduće generacije, imamo najsuvremeniju tehnologiju i opremu koju koriste učenici, studenti, znanstvenici i tvrtke, a koja će se uskoro koristiti za najsofisticiranija područja poput medicine. Napravili smo značajan iskorak i digli smo ljestvicu ulaganja u znanje i inovacije na visoku razinu.“, zaključio je župan Posavec.

Iako je tek prije nešto više od mjesec dana završena edukacija na specijaliziranoj opremi u laboratorijima Metalske jezgre, već su ostvarene značajne suradnje. U suradnji s FSB-om Zagreb i tvrtkom Izit napravljen je 3D ispis plastičnog poklopca za medicinski robot Ronna koji se u KBC Dubrava primjenjuje u neurokirurškim operacijama te je napravljen 3D ispis metalnih dijelova u suradnji s tvrtkom HS produkti. Uspostavljena je suradnja vezana za izradu modela za kalupljenje planova grada Zadra kroz povijest grada, a odrađeno je 3D skeniranje i izrada digitalnih modela skulptura Zrinskih i Frankopana akademskog kipara Štebiha.

VIDEO

GALERIJA SLIKA

Izvor: Međimurska županija 

Podijeli: