Ljetna škola informatike 2018., u organizaciji udruga Mladi informatičari strahoninca MIS te Međimurski informatički klub MIK, okupila je preko 40 osnovnoškolaca. Radionice, podijeljene u dvije skupine, odvijale su se u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, od 2. do 13. srpnja 2018. godine.

Skupina Moj prvi program/micro:bit brojila je 30 članova. Polaznici su u 2 tjedna imali prilike naučiti osnove programiranja koristeći vizualni programski jezik Blockly. Osnove su usvojili kroz niz igara te na samom kraju napravili i svoje prve jednostavne igre.

Skupina Robotika/micro:bit sastojala se od 20 polaznika koji su se upoznali s programskim alatom mBlock, naučili osnove programiranja te svoje programe prebacili na robote mBot. Izvršavanjem prebačenih programa na robotima, učenici su  imali prilike približiti si programiranje, koje im je možda dosad bilo suhoparno.

Ovakvim načinom rada potiče se učenje kroz igru. Kroz zadatak učenici su napravili programe te zaigrali igre lopova i policajca (lovice), utrke po unaprijed određenoj stazi (natjecateljske discipline u robotici) te napravili navijačke mBotove kako bi podržali naše nogometaše na Svjetskom prvenstvu uoči finala u Moskvi.

Radionice su održali Sara Barat i David Krištofić.

Izvor vijesti: mrežne stranice udruge Mladi informatičari Strahoninca MIS

 

Podijeli: