Cilj projekta DIGITRANS je osnažiti kapacitete poduzetnika u dunavskoj regiji da budu spremni za provođenje procesa digitalne transformacije. Svi partneri projekta na tome kontinuirano rade, a Tehnološko-inovacijski centar Međimurje TICM, kao jedan od regionalnih inkubacijskih centara uspostavljenih u sklopu projekta, organizira DIGITRANS radionice. Usprkos užurbanom prosincu, na radionicu smo uspjeli privući poduzetnike sa zanimljivim poduzetničkim pričama što je radionicu učinilo dinamičnom i interaktivnom.

Radionica Razvoj digitalnog poslovnog modela pomoću DIGITRANS metodologije održana je 6. prosinca 2018. u TICM-u. Sudionici su uz vodstvo iskusnog moderatora, jednog od kreatora metodologije, Gorana Levačića, na studiji slučaja prošli alate koje metodologija obuhvaća. Kvalitetne povratne informacije sudionika i prilagodba studije slučaja rezultirali su produktivnom radionicom.

Mapom strateškog krajobraza, poduzetnici su radili sveobuhvatnu analizu poslovnog okruženja poduzeća iz studije slučaja, a odlukom svih sudionika, to je bilo malo poduzeće koje se bavi proizvodnjom tobogana. Izradom Mape plavog oceana sudionici su dobili uvid u stanje pojedinih čimbenika poslovanja te o eventualnoj potrebi za njihovim kreiranjem, povećanjem, smanjenjem ili izuzećem iz poslovanja. Izdvojili smo samo dvije metode, a programom radionice je obuhvaćen veći broj metoda i alata s kojima moderator upoznaje sudionike i uči ih njihovoj primjeni na konkretnoj studiji slučaja.

Cilj DIGITRANS treninga, koji obuhvaćaju 3 faze (radionica čini 1. fazu) je razviti digitalni poslovni model kroz koji će se iskoristiti puni potencijal suvremenih informacijskih tehnologija te na taj način unaprjediti poslovanje. Cilj ove prve faze je detaljna analiza trenutnog poslovnog modela i usvajanje svih metoda i alata za razvoj novog, učinkovitijeg poslovnog modela.

Svi sudionici se nakon 1. faze mogu uključiti u 2. fazu koja se sastoji od online konzultacija s mentorima iz TICM-a, nakon što, koristeći materijale dostupne na platformi DIGITRANS.me, analiziraju svoje poslovanje, tržište i organiziraju resurse potrebne za provedbu, a u tom periodu također mogu računati na podršku TICM-a. U zadnjoj fazi treninga, na individualnim radionicama , novi poslovni model trebao bi biti finaliziran.

Jedan od ciljeva DIGITRANS radionica je i poticanje „drukčijeg i inovativnijeg načina razmišljanja“ u rješavanju različitih izazova. Iako česta zabluda, digitalna transformacija ne znači samo uvođenje digitalnih tehnologija u poslovanje, ona zahtijeva i inovaciju poslovnog modela.

DIGITRANS radionice, besplatne za poduzetnike, održavat ćemo do svibnja 2019. godine. Ako ne želite biti samo promatrači na tržištu već aktivni sudionici pozivamo Vas da se upoznate s DIGITRANS projektom, DIGITRANS.me platformom i da redovito pratite internetske stranice TICM-a na kojima redovito objavljujemo najave sljedećih radionica i da iskoristite našu podršku u zahtjevnom procesu digitalne transformacije.


Podijeli: