TICM-ova zajednica, prošle je godine postala dom još jednom zanimljivom i uspješnom mladom kreativcu, Dorianu Marciušu. Dorian se bavi izradom 2D animacije, što uključuje pokretnu grafiku i animaciju likova, snimanjem i motažom videa, izradom promotivnih medijskih sadržaja (promidžbenih videa za oglašavanje putem društvenih mreža, plakata za različite vrste događaja), ilustracijom te fotografijom. Prosječnom pojedincu, savladavanje jedne od navedenih vještina bilo bi izazovno, no Dorianu je to tek dio široke palete usluga koje nudi.

Dorian Marciuš

Kako sam kaže, još u ranoj dobi pokazao je interes za animaciju, stoga je pohađao Školu animiranog filma Čakovec (ŠAF) te je na taj način stekao prva iskustva s animacijom – od izrade storyboarda i dizajniranja likova – do same animacije, obrade i digitalizacije u računalnim programima. Nakon toga upisao je srednju školu, gdje se, kao medijski tehničar nastavio baviti obrađivanjem zvuka i videa, fotografiranjem te obradom fotografije. Uz to, učio je i o izradi digitalne animacije u programu Adobe Flash, iako je sve to naučio samostalno još u osnovnoj školi. Iskustvo je sticao volonterskom izradom velikog broja plakata za klub Prostor, različite događaje u organizaciji centra za mlade CeZam i Kulturne udruge Pokret+. Pohađao je i mnoge radionice, uključujući onu filmske montaže Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić i radionicu 3D modeliranja i animacije koju je vodio Milivoj Kuhar.

Svoje formalno obrazovanje, Dorian je nastavio na Fakultetu za elektrotehniku, računalstvo i informatiku (FERI) u Mariboru, na smjeru Medijske komunikacije. Fakultet se pokazao kao izvrsna nadogradnja na znanje koje je u tom trenutku posjedovao te se u to vrijeme rodila ideja za pokretanjem vlastitog obrta, danas poznatog kao Inspirited Media. Na putu otvaranja obrta, najviše izdvaja jednu osobu, a to je inkubirani poduzetnik iz TICM-a – Goran Levačić iz obrta GoranUX. Goran mu je uvelike pomogao svojim savjetima i iskustvom te priznaje kako bi mu put do samostalnog poduzetništva bez njega bio puno teži.

Logo Dorianovog obrta INSPIRITED MEDIA

Neki od poslovnih partnera i suradnika s kojima je Dorian surađivao su HIWE IT, TelTech, Skyler promotion, a u budućnosti će surađivati s inkubiranim poduzećima u TICM-u, LM Komunikacije i CB Media te će nastaviti aktivnu suradnju s GoranUX-om.

O kvaliteti Dorianovih radova svjedoče i nagrade koje je osvojio na nekoliko filmskih festivala i natjecanja kao što su: 3. mjesto za film „Pozojevo mjesto“ (državno audio-vizualno natjecanje, 2013. godina), animirani film Klaustrofobija (ŠAF Čakovec, 2007.) osvojio je 1. mjesto na nekoliko festivala, i to na: 45. reviji hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva djece, TOTI Maribor u Sloveniji (2007.), Međunarodnom filmskom festivalu za djecu i mladež u Auburnu u Australiji (2008.) te na Reel Teens Woodstock-u u New Yorku (2008.).

Dorian u radnom okruženju u TICM-u

Planovi i snovi za budućnost su veliki, kaže Dorian. Počevši od manjih, plan mu je postati stručnjak u izradi animacija za različite namjene i go-to animator koji će imati široko znanje te biti prilagodljiv sa sposobnošću zadovoljavanja sve raznovrsnijih potreba klijenata. Onaj veći, dugogodišnji san, režiranje je, gluma ili sudjelovanje u nastajanju fillmova. Čini se kako je Dorian već krenuo u ostvarivanje istog, jer trenutno sprema dva scenarija za filmove koja će snimati tijekom godine. Velika želja mu je i postati dijelom tima koji se bavi izradom animiranih serija.


Dorianu želimo puno sreće u svim poslovnim pothvatima koji će, vjerujemo, rezultirati velikim uspjehom. Na facebook i web stranici možete pratiti Dorianov rad, a putem navedenih stranica možete ga i kontaktirati za sve poslovne upite.

Podijeli: