U utorak, 23. listopada 2018. godine, u Hrvatskom saboru održana je svečana dodjela Državne nagrade tehničke kulture “Faust Vrančić” za 2017. godinu. Dodijeljena je jedna nagrada za životno djelo, deset godišnjih nagrada pojedincima i tri godišnje nagrade udrugama tehničke kulture.

Nagrada za životno djelo „Faust Vrančić” dodjeljuje se istaknutim pojedincima za trajan doprinos i ukupnu djelatnost u razvoju tehničke kulture, kao i za iznimne rezultate trajne vrijednosti na unapređivanju i razvoju znanstvenog i tehničkog opismenjivanja te u razvitku tehnologije i tehničkog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj i svijetu. Uz to, temelj za dodjelu nagrade jest i djelovanje pojedinca u tehničkoj kulturi u duljem razdoblju, tijekom profesionalne karijere ili dobrovoljnog sudjelovanja u udrugama tehničke kulture te javna prepoznatljivost i priznatost njegovih prinosa.

Dobitnici Državne nagrade “Faust Vrančić” za 2017. godinu.

Posebno smo ponosni na činjenicu da su i ove godine među dobitnicima nagrada našli naši parteri:

Dejan Drabić, magistar informatike, za izniman doprinos razvoju tehničkog odgoja i obrazovanju građana u Republici Hrvatskoj, posebno mladih, te za zapažene rezultate u pedagoškome, znanstvenome i stručnome radu u tehničkoj kulturi i udrugama tehničke kulture u Republici Hrvatskoj.
Svojim angažmanom postigao je da gotovo 150 djece pohađa devet tečajeva i radionica i sudjeluje na natjecanjima – od računalnih algoritama, razvoja softvera do robotičkih i IoT natjecanja. Kao mentor postiže iznimne rezultate na informatičkim natjecanjima pa su tako 2017. godine dva učenika osvojila prva mjesta na Državnom natjecanju iz informatike. Isti učenici ostvarili su zapažen uspjeh i na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (7. mjesto). Njegovi učenici osvojili su šk. god. 2016./2017. treće mjesto na Hrvatskome otvorenom natjecanju u informatici. Aktivan je u Međimurskome informatičkom klubu u Čakovcu, član je Izvršnog odbora Hrvatskoga saveza informatičara i Izvršnoga odbora ZTK Međimurske županije. Dao je veliki doprinos razvoju programa tehničke kulture, posebice STEM područja u Međimurskoj županiji.

Dejan Drabić, predsjednik udruge MIS

Međimurski informatički klub Čakovec, za izniman doprinos razvoju tehničkog odgoja i obrazovanju građana u Republici Hrvatskoj, posebno mladih, te za popularizaciju i promidžbu znanosti i tehnike te poticanje tehničkog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj.

Klub je osnovan 1998. godine s ciljem poticanja i unaprjeđivanja ukupnih aktivnosti svojih članova u informatici. Član je Hrvatskoga saveza informatičara, ZTK grada Čakovca i ZTK Međimurske županije. Tijekom 2017. godine organizirao je tečajeve programiranja u suradnji s udrugom Mladi informatičari Strahoninca za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurske županije u sklopu projekata “Škola malih programera” i “Želim biti programer”. Članovi kluba sudjeluju na Hrvatskome otvorenom natjecanju iz informatike i Državnome natjecanju iz informatike, gdje su u 2017. godini postigli značajne rezultate, uključujući više prvih, drugih i trećih mjesta. Ekipno su članovi MIK-a osvojili treće mjesto među srednjoškolskim ekipama u 2016/2017, a njihov učenik nastupio je na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi i kandidirao se za hrvatsku reprezentaciju osvojivši sedmo mjestoSurađuje s Institutom za razvoj i inovativnost mladih te sudjeluje u Croatian Makers robotičkoj ligi. Navedeni rezultati svrstavaju ga među vodeće informatičke udruge u Hrvatskoj

Nagradu je preuzeo Viktor Lazar, predsjednik udruge Međimurski informatički klub.

Spomenimo samo kako je udruga “Mladi informatičari Strahoninca (MIS)” ovu nagradu već dobila za postignuća u 2015. godini, kao i nagradu “Zrinski” od strane Međimurske županije. Vjerujemo da će ovo priznanje služiti kao poticaj daljem radu, te uključivanju novih članova u radu udruga MIS i MIK. Čestitamo na postignutom uspjehu !

Podijeli: