U ponedjeljak, 26. studenog, u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, gost je ponovno bio poznati hrvatski astronom Ante Radonić, koji je održao predavanje pod nazivom “Izazovi astronautike“. Organizatori okupljanja su Astronomsko društvo VEGA i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje TICM, uz suorganizatore Hrvatsku zajednicu tehničke kulture i Hrvatski astronautički i raketni savez.

Ante Radonić

S ciljem popularizacije astronomije, astronautike i raketne tehnike, Ante je održao više od 500 javnih predavanja i tribina za građanstvo, a ovo nije prvo te vrste održano u Čakovcu.

Naime, kako je na samom početku okupljanja istaknuo potpredsjednik Astronomskog društva Vega Miroslav Smolić, Ante je dragi dugogodišnji suradnik, koji sa zadovoljstvom dolazi u Čakovec, na što Radonić dodaje kako međimurska publika uvijek popuni dvoranu, a posjetitelji pokazuju velik interes i znatiželju.

Miroslav Smolić, potpredsjednik Astronomskog društva Vega

Već je postala tradicija da se u ovo doba godine okupljamo u jednoj od dvorana u Međimurju i moram istaknuti da u Čakovcu uvijek imam kvalitetnu publiku, jednu od najboljih kad su u pitanju javna predavanja. U području astronautike uvijek se događa nešto zanimljivo, a moj je zadatak prenijeti široj javnosti neke od interesantnijih podataka – rekao je edukator.

Naglasak jučerašnjeg predavanja bio je na aktualnim događajima u području svemirskih letova. Govorio je o europsko-japanskoj ambicioznoj misiji na dugo putovanje prema planetu Merkuru, odnosno trećeg puta u povijesti čovječanstva da je tom planetu upućena svemirska letjelica, a riječ je o najkompleksnijoj letjelici do sad.

Sudionici predavanja

Također, pričao je o misiji prema Suncu, gdje se predviđa da će svemirska letjelica doći najbliže Suncu u cijeloj povijesti, o temi istraživanja asteroida gdje je predavanju priložio vrlo zanimljive fotografije površina nekih, a dotaknuo se i spašavanja astronauta iz rakete koja je pretrpjela kvar ubrzo nakon lansiranja. Nakon predavanja, Ante je spremno odgovarao na brojna pitanja posjetitelja.

Izvor: Korina Ban, Emedjimurje

Podijeli: