Astronomsko društvo VEGA u sklopu STE(A)M Festivala organizira:

Predavanje Željka Ivezića 

ZVJEZDARNICA VERA RUBIN I TAMNA STRANA SVEMIRA

Događaj će se održati u utorak, 9. svibnja s početkom u 18:00 sati,
multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje,
na adresi Bana Josipa Jelačića 22/B Čakovec.


Dr.sc. Željko Ivezić obavlja dužnost zamjenika glavnog direktora za izgradnju Rubin opservatorija u Čileu, te znanstvenog direktora za LSST. U opservatoriju će biti smješten najveći digitalni fotoaparat na svijetu, veličine manjeg automobila i sa senzorom od 3,2 gigapixela.

O temi predavanja autor navodi:

Large Survey of Space and Time (LSST), prvi projekt na novoj Zvjezdarnici Vera Rubin, bit će najopsežnije astronomsko optičko istraživanje neba ikad provedeno. Za oko dvije godine, Zvjezdarnica Vera Rubin će početi snimati panoramske slike cjelokupnog neba vidljivog sa svoje lokacije u Čileu svaku vedru noć tijekom idućih 10 godina.

Uzrokovani skup slikovnih podataka (veličine 100 petabajta), predstavljati će digitalni film noćnog neba u boji, sadržavati će blizu 40 milijardi zvijezda i galaksija te će se koristiti za znanstvena istraživanja od potencijalno opasnih asteroida koji bi se mogli sudariti sa Zemljom do kozmoloških karakteristika tajanstvene tamne materije i tamne energije.

Predavanje će započeti kratkim pregledom glavnih znanstvenih motiva pokretanja ovog projekta, zatim će dr. sc. Ivezić izvijestiti polaznike predavanja o statusu izgradnje Zvjezdarnice Vera Rubin te ukratko se dotaknuti određenih izazova u analizi velikih skupova podataka (Big Data) koje je potrebno riješiti kako bi se LSST podaci iskoristili za precizna kozmološka mjerenja.

Ulaz na predavanje je besplatan.

 

Podijeli: