U Razvojno-edukacijskom centru za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec u četvrtak, 15. prosinca, održana je završna konferencija projekta „ITEO-Popularizacija STEM-a u Međimurju“. Svečanost je započela STEAM sajmom u holu Metalske jezgre, gdje su korisnik projekta, udruga Mladi informatički stručnjaci, i partneri Međimurski informatički klub, Astronomsko društvo VEGA, Radio klub Međimurje Čakovec, Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije, Platforma za Društveni centar Čakovec, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Međimursko veleučilište u Čakovcu i Gimnazija Josip Slavenski Čakovec, prezentirali svoje djelatnosti, aktivnosti i opremu koju koriste u radu s djecom, mladima i općom populacijom.

Završna konferencija projekta „ITEO-Popularizacija STEM-a u Međimurju”.

Događaj su „začinili“ i dodatni sadržaji – atraktivna hologramska projekcija dizajniranih vizuala projekta, izvedba zanimljivih pokusa u režiji profesora fizike Leona Jurčića, kutak za slikarstvo gdje su posjetitelji imali prilike demonstrirati svoje umjetničke vještine, kao i audio-vizualni kutak s računalnim igrama i projekcijom video materijala s provedenih dječjih radionica i kampova. Službenom dijelu programa prethodila je glazbena uvertira. Mladi glazbenik Borna Kadežabek počastio je okupljene izvedbom na klavijaturama koju je pratila vizualna projekcija na platnu, dok su povezanost glazbe i matematike ritmom bubnjeva demonstrirali polaznici čakovečke škole Ritam Percussion.

Jačanje kapaciteta i prijenos znanja

Glavni dio završne konferencije otvorio je predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci Dejan Drabić, koji je u kratkom obraćanju istaknuo benefite projekta za udrugu i širu javnost.

“Protekle dvije godine obilježilo je jako puno aktivnosti. Pohađali smo IT edukacije u Firenci i Berlinu, posjetili Poduzetnički inkubator Pismo u Novskoj koja je postala središte gaming industrije, potom posjetili Festival znanosti u Gothenburgu, obišli Znanstveni centar Kopernik u Varšavi, dok smo u Tallinnu imali prilike vidjeti kako funkcionira obrazovni sustav Estonije „iznutra“ te spoznali zašto su upravo mladi Estonci najbolji prema rezultatima PISA testiranja, koje ispituje znanja i vještine učenika iz čitalačke pismenosti, matematike i prirodoslovlja. Ono najvažnije od svega, sva stečena znanja, vještine i iskustva potom smo prenijeli i na djecu i mlade na nizu radionica, kampova i predavanja. Naravno, projekt je doprinio i našoj povezanosti s partnerskim udrugama i ostalim dionicima, a pritom moram istaknuti našu Javnu ustanovu REDEA koja nam je bila podrška u svim segmentima, naglasio je D. Drabić.

Predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci, Dejan Drabić.

Okupljene je pozdravio i župan Međimurske županije Matija Posavec, ponajprije uputivši čestitke korisniku projekta i partnerima na uspješnoj provedbu projekta od iznimnog značaja za cijelo Međimurje.

-Područje STEM-a jedno je od ključnih za Međimursku županiju i njezin daljnji razvoj. To dokazuje i ovaj kompleks Centra znanja u kojem su smješteni Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, Metalska jezgra, brojni IT poduzetnici te Poslovni park Međimurje. Međimurska županija i dalje će nastaviti u tom smjeru daljnjom revitalizacijom prostora bivše vojarne, pri čemu je jedan od strateških projekata upravo izgradnja ITEO-Centra znanosti kao središnjeg mjesta popularizacije znanosti, rekao je između ostalog župan međimurski.

Župan Međimurske županije, Matija Posavec.

STEM ušao u svaki kutak Međimurja

Nakon uvodnih govora, riječ je preuzela voditeljica projekta iz Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Barbara Srnec Bujanić. Osvrnula se na provedene aktivnosti i rezultate projekta vrijednog oko 2,2, milijuna kuna, a financiranog iz Europskog socijalnog fonda.

-Uz brojne edukacije usmjerene na osnaživanju korisnika i partnera, ponajprije organizacija civilnog društva, održano je 30 jednodnevnih i više od 17 višednevnih radionica raspoređenih u tri kampa. Radionice su održane diljem cijelog Međimurja, primjerice u Goričanu, Hodošanu, Štrigovi, Svetom Martinu na Muri, Ivanovcu, Podturnu. U provedbu se uključilo više od 40 volontera i odradilo više od 600 sati volontiranja. Nadalje, prije godinu dana postavili smo i šest eksponata u Parku znanosti temeljem kojih je vrijedna ekipa iz udruga Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub osmislila i razvila tri aplikacije, nabrojila je B. Srnec Bujanić te zahvalila korisniku projekta i partnerima na trudu i odlično odrađenim aktivnostima.

Voditeljica projekta, Barbara Srnec Bujanić.

Koga (sve) briga za STEAM?

U posljednjem dijelu završnog događaja održana je panel diskusija intrigantnog naziva „Koga (sve) briga za STEAM“. Istu je moderirao astrofizičar Dejan Vinković iz Instituta sinergije znanosti i društva, dok su u diskusiji sudjelovali znanstvenik Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu Marko Košiček, predsjednica udruge Baltazar Tatjana Jakšić, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin Nina Begičević Ređep te Dejan Drabić, predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci.

Podijeli: