Sredinom lipnja službeno je završio projekt MARATON – „Obogaćujemo mlade kadrove za razvojne odjele u poduzećima – uspostava potporne usluge za poduzeća u obliku on-line burze istraživačkih studentskih radova u poduzećima“, u čijoj je provedbi Tehnološko-inovacijski centar Međimurje imao jednu od ključnih uloga među osam partnera iz Hrvatske i Slovenije.

Najznačajniji rezultat projekta je internet aplikacija koja služi kao burza poslova ali umjesto da povezuje poslodavce i zaposlenike, ona omogućuje povezivanje studenata završnih godina studija koji žele steći praktično iskustvo s poduzećima koja imaju potrebe kroz praktične zadatke testirati ih za eventualno zaposlenje. Servis je besplatan za korištenje i dostupan je na internetskoj adresi IMG_4738studentsforindustry.eu ili kao mobilna aplikacija za pametne uređaje. Korištenje aplikacije je vrlo jednostavno: nakon besplatne registracije, poduzeća u bazi podataka objavljuju praktičan zadatak iz svog područja djelovanja koji je potrebno riješiti. Zadatak ne mora biti nužno povezan uz ključnu djelatnost poduzeća već se može odnositi i na područje u koje ono tek ulazi ili pak na testiranje nove funkcionalnosti postojećeg proizvoda. Nakon objave zadatka, studenti, koji su se prethodno također besplatno registrirali na burzi, mogu se izravno preko aplikacije prijaviti za rad na zadatku. Kad je postignut dogovor s poduzećem, studenti rade na rješavanju definiranog problema  te na taj način stječu upravo ono što danas većini studenata završnih godina nedostaje – radno iskustvo u realnim gospodarskim uvjetima. Ukoliko je student bio posebno uspješan postoji mogućnost stalnog zaposlenja, a svako poduzeće može i nagraditi angažman studenta u vidu isplaćenog honorara.

Burza na vrlo jednostavan način omogućuje i povezivanje istraživača zaposlenih u razvojnim odjelima poduzeća s istraživačima u visokoškolskim ustanovama što je dodatna korist za gospodarstvo.

U sklopu projekta provedene su i promotivne kampanje na društvenim mrežama, lokalnim i regionalnim portalima te u ostalim medijima kako bi se što veći broj poduzetnika, studenata i istraživača uključio te kako bi pozitivni efekti na regionalnu gospodarsku sliku bili što značajniji. Svaki od partnera posjetio je niz poduzeća s kojima redovno surađuju te su ih kroz izravan kontakt potaknuli na uključivanje. Pripremljeni su promotivni materijali koje su partneri podijelili studentima na info danima organiziranima na fakultetima i veleučilištima.

Projekt MARATON financiran je u sklopu Operativnog programa Slovenija – Hrvatska 2007. – 2013. od strane Europskog fonda za regionalni razvoj i Ureda Vlade Republike Slovenije za razvoj i kohezijsku politiku, a nastavak je uspješne suradnje partnera završenog projekta SPRINT usmjerenog stvaranju potpornog okruženja za podizanje inovacijskog i tehnološkog potencijala u pograničnom području. Ukupna vrijednost projekta bila je gotovo 360 tis. eura, a provodio se na području Međimurske, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije te na području Grada Zagreba u Hrvatskoj. Sa slovenske strane, u provedbu projekta bili su uključeni partneri iz Maribora, Ptuja i Murske Sobote.

Podijeli: