Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije – HAMAG-BICRO organizirala je trodnevnu konferenciju povodom početka druge faze projekta Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija BOND2, okupivši predstavnike poduzetničkih potpornih institucija (PPI), članove Mreže BOND. U okviru konferencije održana je osnivačka skupština udruge Mreža poduzetničkih potpornih institucija – Mreža BOND i jednoglasno je usvojen Statut Udruge koja okuplja poduzetničke potporne institucije iz različitih dijelova Republike Hrvatske. TICM je također jedan od članova udruge Mrež BOND.

Konferenciji je nazočila Spomenka Đurić, državna tajnica iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a uvodnim obraćanjem konferenciju su otvorili Ante-Janko Bobetko, član Uprave HAMAG-BICRO-a i Marko Markić, ravnatelj Uprave za programe i projekte Europske unije, europske i međunarodne poslove Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Predstavnici HAMAG-BICRO, MRRFEU i MINGOR: Ante-Janko Bobetko, Spomenka Đurić i Marko Markić

Ante-Janko Bobetko, član Uprave HAMAG-BICRO-a istaknuo je: „Projekt BOND započeo je kao i sve zamisli, od jedne ideje i vizije, a ta je bila okupiti sve poduzetničke potporne institucije u jedinstvenu mrežu. Osim uspostavljenih standardiziranih usluga tijekom prve faze projekta, najveći postignuti uspjeh ste upravo vi – vaša razmjena iskustava i međusobna suradnja najveća su vrijednost projekta BOND. Naš zajednički cilj je približiti se što više poduzetnicima, olakšati im njihove potrebe u svim fazama poslovanja i učiniti im naše usluge što dostupnijima. Stoga je HAMAG-BICRO otvorio ispostave u Čakovcu i Antunovcu, a nedavno i u Dubrovniku. Uskoro slijedi otvorenje ispostava u Zadru i Istri, a plan nam je otvoriti ispostave Agencije u svakoj županiji. Zajedničkim naporima postići ćemo najbolje rezultate i stoga se veselimo zajedničkom radu na jačanju poduzetničkih kapaciteta, a time ujedno i gospodarstva u svim regijama naše zemlje.“

Za predsjednicu udruge Mreža BOND odabrana je Tamara Didak iz Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER) koja je povodom osnivanja Udruge izjavila: „Mreža BOND je svojim dosadašnjim radom već postigla dragocjenu razmjenu iskustva i znanja poduzetničkih potpornih institucije iz različitih dijelova Hrvatske, a njezinim institucionaliziranjem u oblik udruge moći ćemo još brže i učinkovitije odgovoriti na izazove poslovanja u segmentima na koja nam ukazuju poduzetnici.“

Tamara Didak, predsjednica udruge Mreža BOND

Tijekom konferencije Magdalena Dovečer, voditeljica projekta BOND 2 i Službe za koordinaciju HAMAG-BICRO-a, predstavila je projekt BOND: „Nakon uspješno završene prve faze pilot-projekta BOND i uspostavljene Mreže BOND, HAMAG-BICRO nastavlja provedbu projekta BOND 2. Cilj projekta je unaprijediti Mrežu BOND kroz razvoj standardiziranih usluga te kroz uspostavu sustava mentorstva sa svrhom podrške poduzetnicima sukladno njihovoj fazi razvoja, tržišnoj poziciji i sektoru djelatnosti. Svim poduzetnicima na području Republike Hrvatske trebaju biti jednako dostupne usluge na istoj razini kvalitete, bez obzira gdje djeluju. Udruga Mreža BOND to će im i omogućiti.”

Ivan Plačko (TICM), Maša Tomašić (JU REDEA, Alen Višnjić (MENEA) s voditeljicom projekta BOND2 Magdalenom Dovečer (HAMAG-BICRO)

U okviru konferencije održane su i radionice na temu razvoja novih usluga za poduzetnike, standardizacije usluge savjetovanja poduzetnika u rastu i razvoju te na temu jačanja kompetencija zaposlenika PPI-jeva, članova Mreže BOND. Na konferenciji te u radionicima sudjelovao je i direktor TICM-a, Ivan Plačko, zajedno s predstavnicima drugih međimurskih (potpornih) organizacija: Mašom Tomašić iz JU REDEA i Alenom Višnjićem iz MENEA-e.


Prva faza projekta BOND provedena je od 2017. do 2019. godine. Druga faza provedbe projekta predviđena je do svibnja 2023. godine. Projekt je sufinanciran u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.Aktivnost informiranja poduzetnika dio je projekta TICM PPI 5.0 MSP kojeg financira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Podijeli: