Što se krije iza matematike širenja zaraznih bolesti? Može li netko bez znanja matematike shvatiti neke od koncepata koji se koriste u modeliranju pandemije? Igrice razvijene u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje pomažu vam da dođete do odgovora na ova pitanja, a mogu se koristi i u nastavi u osnovnim školama.

Stoljeća akumuliranog znanja o širenju zaraznih bolesti danas su ojačana modernom znanošću i pretvorena u matematičke modele. Takvi modeli omogućuju analizu mogućih scenarija širenja epidemija, što se onda koristi u procjenama kojim mjerena takve epidemije zaustaviti. Iako je matematika iza takvih modela komplicirana, neki osnovni koncepti na kojima se temelji dovoljno su jednostavni da ih može shvatiti bilo tko, čak i mala djeca! S tom su idejom su Tibor Kozjak i dr.sc. Dejan Vinković iz Instituta sinergije znanosti i društva koji djeluje u TICM-u krenuli u izradu edukativnih sadržaja na temu zabavne matematike širenja zaraznih bolesti.

Prve verzije u obliku igrica sada su dostupne preko web stranica njihovog projekta Pixelibirs: http://www.pixelibris.com/fun-with-mathematics/ . Iako su ciljna skupina ovih prvih verzija igrica osnovnoškolci, sigurno će i odrasli pronaći zanimljivosti u interaktivnoj verziji i pripremljenim scenarijima. Nije potrebno predznanje matematike, osim zbrajanja i brojanja u nekim verzijama igrica. Pripremljene su dvije verzije igrica – jedna kao grupna aktivnost za najmlađe (isprobana i na starijim vrtićkim skupinama), a druga kao interaktivna online igrica pogodna i za online nastavu.

Kroz igre možete istražiti kako je mreža naših kontakata s drugim ljudima povezana sa širenjem virusa, kako slučajnosti mogu pomoći i odmoći, zašto maske pomažu iako nisu potpuna zašita od zaraze, zašto se trebamo svi cijepiti u velikom broju iako nismo svi jednako ugroženi. Za sada je sve samo na engleskom, ali pripremaju se i na hrvatskom jeziku za primjenu u našim školama.

Ukoliko ste zainteresirani za primjenu navedenih igara u nastavi, slobodno se može javiti dr. Vinkoviću na: dejan@iszd.hr

Podijeli: