Drugo izdanje europske konferencije Aditivne proizvodnje i 3D ispis održane 25. svibnja 2016. godine okupilo je u prostorima Europskog parlamenta u Briselu predstavnike poslovnog sektora, institucija Europske unije i stručnjake iz područja strojarstva. Svrha okupljanja bila je stvaranje preduvjeta za kreiranje zajedničke Europske strategije za aditivnu proizvodnu tehnologiju.

Među sudionicima konferencije našao se i Vladimir Sever, direktor i vlasnik poduzeća 3D Porta d.o.o. inkubiranog u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje. Osim novostečenog znanja, g. Severu je ovo bila izvrsna prilika za umrežavanje s predstavnicima drugih organizacija aktivnih u području 3D ispisa.

ŠTO JE ADITIVNA PROIZVODNA TEHNOLOGIJA?

3D ispis ili, stručno definirano, aditivna proizvodna tehnologija, zapravo je veoma jednostavan način da u kratkom vremenu izradite predmet koji ste prije toga osmislili i oblikovali u specijaliziranom računalnom programu. Budući da 3D ispis omogućuje proizvodnju visoko prilagodljivih i složenih proizvoda u malim količinama, s više fleksibilnosti, nižim troškovima rada, te potpuno bez otpada, ista ima veliki potencijal za pomicanje europske industrije prema pametnoj i održivoj proizvodnji.

Dugoročna strategija i propisi mogu odigrati važnu ulogu u širem usvajanju ovog oblika transformativne tehnologije. Upravo je iz tog razloga ključno oblikovati poticajnu strategiju za razvitak navedene industrije na tržištu zemalja Europske unije.

NAPREDAK NIJE MOGUĆ BEZ ODGOVARAJUĆIH VJEŠTINA 

Osim postavljanja dugoročne i konzistentne strategije za aditivnu proizvodnju i pružanje kontinuirane i dosljedne podrške 3D tehnologiji, govornici su naglasili priliku koju 3D tehnologija predstavlja za rast proizvodnje u Europi. Naglašeno je da ova disruptivna tehnologija neće smanjivati broj radnih mjesta, već će omogućiti kreiranje novih radnih mjesta koja zahtijevaju sasvim nove digitalne vještine.

Peter Droll, predstavnik Europske komisije u području ključnih tehnologija, istraživanja i razvoja, naglasio je važnost zajedničkog pristupa na europskoj razini kako bi se kontinuirano razvijale napredne industrije, čijom bi podrškom rasla europska industrija. Također, usporedno sa stvaranjem novih radnih mjesta ključno je osigurati i odgovarajuću osposobljenost potencijalnih kandidata koji će svojim znanjem i vještinama konkurirati na novootvorenom tržištu 3D proizvoda.

Predstavnici industrijskog sektora iz renomiranih poduzeća kao što su Siemens, Stratasys, SLM Solutions, Ultimaker, Materialise i 3D Italy, te dionici humanitarnog projekta Crowd for Africa, naglasili su da tehnologija 3D ispisa zaista nudi mogućnost transformacije procesa proizvodnje. Pozitivni utjecaji na štednju materijala i energije, dodatno smanjenje troškova u lancu distribucije, te osposobljavanje za nove vještine, među glavnim su prednostima ove tehnologije.

ZAKLJUČNE SMJERNICE

Tijekom konferencije raspravljalo se i o nizu drugih tema koje će biti uključene u Europsku strategiju za aditivnu proizvodnu tehnologiju. Očito je da je izostanak sustavne koordinacije i višegodišnjeg plana djelovanja na europskom teritoriju smanjio javne i privatne investicije u poslovni sektor, zbog čega su krajnji korisnici izloženi sve jačoj međunarodnoj konkurenciji. U skladu s istaknutim problemima i mogućnostima, sudionici konferencije definirali su aktivnosti na koje je u spomenutoj strategiji potrebno staviti naglasak:

  • financiranje istraživanja i razvoja
  • edukacija i vještine – procedure prekvalificiranja i certificiranja
  • uspostava olakšanog sustava financiranja
  • zaštita intelektualnog vlasništva
  • pomoć razvoju malog i srednjeg poduzetništva u području 3D tehnologije
  • uspostava standarda poslovanja u području 3D sektora
  • certifikacija materijala
  • izrada sveobuhvatne baze podataka za proizvođače iz 3D sektora.

Navedene aktivnosti pomoći će u realizaciji pozicioniranja Europe kao lidera u području aditivne proizvodnje te omogućiti razvoj nove tehnologije na bogatoj ostavštini sadašnje industrijske proizvodnje.

Vladimir Sever i Ivana Maletić

Tehnološko-inovacijski centar Međimurje prati aktualne trendove u 3D ispisu te u suradnji s partnerima redovito odrganizira edukacije iz ovog područja. Vladimir Sever, koji se na naš poticaj odvažio na odlazak u Bruxelles, se prilikom održavanja konferencije sastao s europarlamentarkom Ivanom Maletić, s kojom je prodiskutirao mogućnosti ostvarivanja bespovratnih sredstava za MSP-ove. U organizaciji susreta s predstavnicima poslovnog sektora i EU institucija, veliku pomoć pružila je Zvonka Gverić, voditeljica Ureda hrvatskih regija, čiji cilj je integracija hrvatskih regija u europsku mrežu kroz promociju njihovih aktivnosti na europskom nivou.

Podijeli: