Fotoklub Čakovec je udruga građana koja se 2007. okupila oko ideje promoviranja fotografske umjetnosti i vizualne kulture. Od 2012. godine je na poziv g. Ivana Plačka, direktora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) Fotoklub svoje sjedište premjestio u prostore TICM-a i tu djeluje u odličnim uvjetima za rad. TICM nije postao samo sjedište Fotokluba Čakovec, već se između njih razvio i zdrav partnerski odnos u kojem klub participira organizacijom raznih općih i specijaliziranih fotografskih tečajeva i radionica za djecu, odrasle, poduzetnike, organizira javna predavanja o fotografiji te gostujuća predavanja i radionice za članove kluba i za javnost.

Jedna od najvažnijih aktivnosti za klub jest promocija fotografije putem skupnih i samostalnih izložbi. Članovi Fotokluba svojim radovima oplemenjuju i prostorije TICM-a. U trenutnoj postavi u zgradama TICM1 i TICM2 izloženi su radovi sljedećih autora: Siniše Ludaša, Matije Šimunića, Martina Mlinarića, Marka Kiša, Mije Mance, Silvija Benča, Siniše Goluba, Filipa Lučina, Davorina Mancea, Davora Žerjava, Gabrijele Žvorc, Lane-Barbare Petak i Petra Sabola.

Izložene fotografije predstavljaju tipični vizualni potpis Fotokluba Čakovec, iako u njima nema svih fotografskih tema, žanrova i estetike koje zanimaju naše članove. Zadatak za selekciju radova je u koordinatama vedre, opuštajuće i smirujuće vizualne estetike u kojima prevladavaju pejzaži, cvijeće i noćna fotografija. Cilj izložbe u TICM-u jest „podići ugođaj interijera“. Tako zainteresiranom promatraču pozitivno utječemo na raspoloženje i radni elan. Zato u izložbi prevladavaju vedri kolori, ugodne atmosfere i atraktivni, „međimurski“ motivi.

Fotografija je vrlo snažan vizualni medij koja zahvaljujući novijim društvenim mrežama i mobilnim uređajima polako ali sigurno pada u krizu jer ju nedvojbeno nadvladava video u kratkoj formi. Brza fotografija i ogromna produkcija i publikacija fotografija u digitalnome, tj. virtualnome obliku doprinosi toj krizi. Bez obzira na to, fotografija de facto ne gubi niti na svojem značaju, niti na svojoj ekspresiji, niti na svojoj izvornoj medijskoj funkciji. TICM podržava fotografsku umjetnost dajući Fotoklubu Čakovec priliku da izlaže u ovim prostorima i time doprinosi radu kluba i motivaciji autora i svojim zaposlenicima i posjetiteljima. To je win-win pristup koji mi kao članovi Fotokluba Čakovec jako cijenimo.

Davor Žerjav, srpanj 2023.

Podijeli: