U srijedu, 24. travnja 2019. godine u službenom posjetu Međimurskoj županiji  boravio je veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj, Nj. E. W. Robert Kohorst u čijoj su pratnji bili Matthew GarrettMaša Hošnjak i Duška Lastrić-Đurić.

Veleposlanik SAD-a s predstavnicima Međimurske županije i TICM-a

Posjet Međimurskoj županiji započeo je radnim sastankom sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem koji je predstavio gospodarske i turističke potencijale Međimurja, funkcioniranje javne uprave i projekte koji se provode u Međimurskoj županiji. Uz župana, sastanku su nazočili zamjenica župana Sandra Herman, pročelnica UO za poslove župana Vesna Haluga, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek i zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved. Župan Posavec naglasio je da posljednjih 10 godina Međimurska županija bilježi stalan porast dolazaka i noćenja turista, na što se nadovezao gradonačelnik Kolarek istaknuvši da je jedan od najvećih investitora velikog projekta Grada Preloga, toplica Draškovec, upravo Američki investicijski fond, dok su gradonačelnik Srpak i zamjenik gradonačelnika Medved predstavili turističke potencijale i projekte svojih gradova.

U sklopu službenog posjeta Veleposlanik je posjetio i Tehnološko inovacijski centar Međimurje (TICM). U uvodnom dijelu, direktor TICM-a, g. Ivan Plačko, upoznao je goste s poviješću kompleksa bivše vojarne u Čakovcu, današnjim prostorom Centra znanja Međimurske županije, s uslugama koje pruža TICM i njegovom ulogom u poticanju gospodarskog razvoja županije. Gostima je predstavljen i način na koji funkcionira inkubacija u TICM-u uz primjere poduzeća koja su uspješno završila proces inkubacije.

Nj. E. W. Robert Kohorst , veleposlanik SAD-a u RH; g. Ivan Plačko, direktor TICM-a,; gđa. Sandra Polanec Marinović, direktorica REDEA-e; g. Matija Posavec, župan Međimurske županije

Direktorica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA, gđa. Sandra Polanec Marinović predstavila je ulogu REDEA-e u Međimurskom gospodarstvu s posebnim naglaskom na mogućnosti investiranja u Međimursku županiju te pre-care i post-care sustav skrbi za svakog investitora.

Posjet Veleposlanika SAD-a Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje (TICM)

Veleposlanik Kohorst nazočio je i svečanosti obilježavanja 11. godišnjice rada Međimurskog veleučilišta gdje mu je dekanica dr.sc. Nevenka Breslauer uručila posebnu zahvalu Veleposlanstvu SAD-a za suradnju i potporu radu MEV-a.

Posjet Veleposlanika SAD-a Međimurskom Veleučilištu

U Međimurskoj palači turizma održana je konferencija za novinare na kojoj je župan Međimurske županije Matija Posavec rekao kako vjeruje da su Veleposlaniku predstavljeni naši potencijali, način života i pogled prema budućnost koji karakterizira Međimurje. „Kada vas posjeti predstavnik najveće i najmoćnije svjetske sile, trebate se dobro pripremiti. Naš osnovni naglasak je na obrazovanju i gospodarstvu, u što i najviše ulažemo te imamo dobre rezultate, međutim ono čemu uvijek težimo je da budemo još bolji, brži i uspješniji. Kada govorimo o gospodarstvu, prema svim pokazateljima doista smo „business friendly“ sredina, a s obzirom na povezivanje javnog i privatnog sektora, imamo dobre pretpostavke da budemo otvoreni i prema investicijama iz Sjedinjenih Američkih Država. Nekoliko naših izvozno orijentiranih poduzeća već njeguje snažne gospodarske odnose sa SAD-om. Veleposlanik je bio i na obljetnici Međimurskog veleučilišta i sasvim sigurno da će i tu biti prostora za povezivanje i razmjenu obrazovnih institucija i samih studenata.“, istaknuo je župan Posavec te dodao da je Međimurska županija jedna od prvih županija koju su prije nekoliko mjeseci posjetili djelatnici Veleposlanstva SAD-a kao dio „Meet US“ programa koji učenicima omogućuje povezivanje i upoznavanje drugih zemalja. „Veleposlaniku smo predstavili rad naše razvojne agencije, TIC-a i samu revitalizaciju prostora bivše vojarne, jer sve što radimo na ovom području nije samo primjer dobre prakse već i stvaranje dodanih vrijednosti u gospodarstvu. Jednako kao što Hrvatska razvija partnerstvo i suradnju sa SAD-om, tako i na regionalnoj razini s Veleposlanstvom u Zagrebu uspostavljamo prijateljske i partnerske odnose kako bi našu županiju učinili još konkurentnijom.“, zaključio je župan Posavec.

Posjet Veleposlanika SAD-a Međimurskoj županiji

Veleposlanik Kohorst naglasio je da mu je drago što ima priliku posjetiti jednu od razvijenijih i inovativnijih županija: „Čast mi je što mogu predstavljati svoju zemlju, a kao veleposlanik imam priliku posjećivati ovako napredna i prekrasna mjesta. Naše Veleposlanstvo se želi povezati sa županijama diljem Hrvatske, a to radimo kroz program „Meet US“. Još jedan od programa na kojem radimo je pružanje mogućnosti tvrtkama iz SAD-a da se povežu s hrvatskim poduzetnicima, a kroz sljedećih šest mjeseci donijet ćemo mjere i prijedloge kako bismo to ostvarili. Danas sam se uvjerio da u Međimurskoj županiji postoji stav da se svaki problem može riješiti i to je ono najvažnije što se može učiniti da bi se privukli američki investitori. Drugi najvažniji čimbenik za uspješan posao je da imate dobre zaposlenike, a vi ovdje radite na obrazovanju. Radna snaga koja je stručna i djeluje u suradničkom okruženju uvijek će privući nove tvrtke. Sviđa mi se što radite ovdje, taj pozitivan iskorak za privlačenje biznismena. Američko poduzetništvo ima kapitala i mnogo potreba da ulaže diljem svijeta, a mi ćemo proširiti vašu priču i pobrinuti se da dođe do pravih ljudi.

g. Matthew Garrett; Nj. E. W. Robert Kohorst , veleposlanik SAD-a u RH; gđa. Duška Lastrić-Đurić

Izvor: Međimurska županija 

Podijeli: