Veleposlanik Republike Crne Gore u Republici Hrvatskoj Nj.E. Boro Vučinić posjetio je 27. ožujka 2019. godine Međimursku županiju gdje se susreo s predstavnicima institucija i čelništvom Međimurske županije. Tema sastanka bila je prvenstveno razmjena iskustava na europskim i drugim međunarodnim projektima, s naglaskom na iskustva Međimurske županije, a predstavljeni su i gospodarski,  turistički te kulturni potencijali.

Veleposlanika Crne Gore primio je župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem, predsjednikom Skupštine Međimurske županije Mladenom Novakom, pročelnikom UO za gospodarske djelatnosti Darkom Radanovićem, pročelnicom UO za poslove župana Vesnom Halugom i članom Uprave Hrvatskih autocesta Stjepanom Baranašićem. Uz veleposlanika ispred Veleposlanstva Crne Gore u Zagrebu nazočila je i Tonja  Madunović, suradnica u ambasadi Crne Gore.

Župan Posavec izrazio je zadovoljstvo posjetom crnogorskog veleposlanika koji je, budući da je bio i ministar obrane  Republike Crne Gore, obišao izložbu „Domorodci! Međimurci! Suženjstvu je našem kraj!“ u postavu Muzeja Međimurja Čakovec gdje su ga dočekale ravnateljica Maša Hrustek Sobočan i kustosica izložbe Ana Šestak te uz izložbu predstavile djelatnost Muzeja i tijek obnove Staroga grada kao najveće investicije Međimurja u kulturu posljednjih desetljeća koja je financirana europskim sredstvima.

Veleposlanik se sastao i s ravnateljicom Javne ustanove za razvoj Međimurske županije Sandrom Polanec Marinović i direktorom Tehnološko-informacijskog centra Međimurje Ivanom Plačkom koji su prenijeli iskustva Međimurske županije u korištenju pretpristupnih i drugih raspoloživih EU fondova.

Drago mi je što je glavna tema današnjeg sastanka iskustvo korištenja sredstava i uspješno provođenje projekata financiranih iz europskih i drugih fondova. Lijepo je čuti da smo primjer dobre prakse i uzor drugima u pripremi i provedbi projekata. Razgovarali smo i o unapređenju i  jačanju gospodarskih odnosa, no nastojali smo Veleposlanika upoznati i s kulturnim i turističkim potencijalima naše Županije.“, rekao je župan Posavec te posebno naglasio kako Republika Hrvatska sljedeće godine predsjeda Europskom unijom te je uvjeren da će i Crna Gora upravo u tom razdoblju učiniti puno na svome europskom putu, u čemu može računati na znanja i iskustva Međimurske županije.

Veleposlanik Crne Gore u Republici Hrvatskoj Nj.E. Boro Vučinić zahvalio je na zanimljivom programu i ugodnoj dobrodošlici koja ga je dočekala u Međimurskoj županiji te je poručio kako se na sastanku razgovaralo o različitim aspektima potencijalne buduće suradnje, što prije svega uključuje razmjenu iskustava u korištenju europskih fondova, ali i  gospodarsku te kulturnu suradnju. „Mnogo je razloga zbog kojih trebamo biti što povezaniji i što više surađivati jer su nam i ciljevi zajednički. Ova suradnja mogla bi biti jedan dio ukupnog posla ka već definiranim, s naše strane strateškim, a s vaše ostvarenim ciljevima, a to je članstvo u Europskoj uniji. Hrvatska i Crna Gora članice su NATO saveza, a mi želimo što brže postati članicom Europske unije te mi se čini da kroz zajedničku suradnju možemo pokazati da se na prostoru jugoistočne Europe možemo kvalitetno povezati.“, istaknuo je veleposlanik Vučinić i dodao da ocjena koju Međimurska županija nosi kao jedna od najuspješnijih regija nije bez razloga te da Crna Gora može od Međimuraca mnogo naučiti o pripremi za europske fondove, izgradnji komunalne infrastrukture, upravljanju otpadom, očuvanju kulturne baštine i mnogim drugim područjima. Suradnja Međimurja i Crne Gore zasigurno će se nastaviti kroz povezivanje gospodarstvenika na sajmovima jer obje regije stavljaju naglasak na poljoprivredu, vino i vinarstvo, povezivanje kulturnih institucija, turističkih sadržaja i razmjenu iskustava oko europskih fondova.

Podijeli: