Konferencija za novinare održana je 5. siječnja 2017. godine u Maloj vijećnici Međimurske županije.

Područje izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u Međimurju je kvalitetno uređeno, to je evidentno već duži niz godina, a rezultira visokom razinom informatičkih znanja kod međimurskih školaraca. Potvrda je tome i dosad najizdašnija financijska potpora Ministarstva znanosti i obrazovanja udruzi Mladi informatičari Strahoninca, 110 tisuća kuna za projekt „Škola mladih programera“. Radi se o projektu koji će potrajati sve do lipnja 2018. godine, a svojevrsni  je nastavak osmišljavanja i implementacije obrazovnih inicijativa iz područja programiranja, web dizajna, robotike i interneta stvari za učenike osnovnih i srednjih škola.

Da je upravo sektor informatike i programiranja jedan od onih koji posljednjih godina ostvaruje rast izvoza u Hrvatskoj od čak 78% te su plaće u istom znatno iznad hrvatskog prosjeka, potvrdili su oni koji ulažu u oko 150 polaznika ove škole, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman, pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i šport Branko Sušec, predsjednik udruge „Mladi informatičari Strahoninca“ – „MIS“ Dejan Drabić, direktor Tehnološko – inovacijskog centra Međimurje TICM-a Ivan Plačko i voditeljica projekta Sana Đukes.

Župan Matija Posavec istaknuo je kako novim i većim ulaganjem dokazujemo koliko je obrazovanje bitno u Međimurju.

Naglasak u radu stavljamo na suradnju sa školama i razvoj računalnog razmišljanja naših školaraca od malih nogu, dakle od 1. razreda osnovne škole do srednje škole, pripremamo djecu ne za ono što je danas nego što će biti u budućnosti, za 15-ak godina i programi su unaprijed pripremljeni. Radimo po međunarodno prihvaćenoj metodologiji koju su projicirale najveće svjetske tvrtke Google i Facebook. Suradnje koje moram pohvaliti su one s Gimnazijom Josip Slavenski Čakovec, III. OŠ Čakovec i OŠ Strahoninec, ali cjelokupno Međimurje već dugi niz godina ima evidentne rezultate na državnim natjecanjima,  objasnio je predsjednik udruge MIS i dodao kako imamo i dva aktualna državna prvaka Martina Josipa Kocijana i Samuela Sobočanca, a njima uz bok su Matija Bujanić, Vedran Cifrek i niz drugih mladih intelektualaca, s time da je čak nekoliko međimurskih informatičara trenutno na olimpijskom kampu u Krapini što je novo veliko priznanje.

Na fotografiji, s lijeve na desno: predsjednik Udruge Mladi informatičari Strahoninca MIS, Dejan Drabić, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, Ivan Plačko te voditeljica projekta “Škola mladih programera”, Sana Đukes iz Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Da su upravo oni ključan dio olimpijskih timova Hrvatske, ali i činjenicu da je u tim natjecanjima Hrvatska među 20 najboljih u svijetu, potvrdio je međimurski župan, naglasivši da kada postoje takvi pojedinci i rezultati, u njih  se mora ulagati.

Nova godina donosi nove izazove, a onaj koji smo si mi postavili je još više ulagati u naše obrazovanje, naše mlade i istaknuti koliku važnost obrazovanje ima u Međimurju. Sustavno radimo na tome da prilagodimo odgojno–obrazovni proces potrebama tržišta i promišljamo budućnost temeljem vizije i strategije razvoja koju imamo. U svakom trenutku i na svaki način, da li samo prijemom ili financijskim sredstvima, nastojimo biti podrška pojedincima, učenicima koji mogu napraviti vrhunske rezultate, a tih u Međimurju ne nedostaje – rekao je Posavec koji je udruzi 2015. uručio najprestižniju županijsku Nagradu „Zrinski“, ali i sa svojim suradnicima, u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje TICM-u osigurao Udruzi prostor za rad, uz stručnu podršku kad je u pitanju priprema i provedba projekata financiranih iz eksternih izvora financiranja

Suradnja i sinergija svih segmenata društva u narednim će godinama iznjedriti niz hvalevrijednih inicijativa u segmentu obrazovanja, poput pokretanja međimurskog Centra izvrsnosti iz područja informatike u suradnji s resornim ministarstvom.

Mijenjajući upisne kvote i dajući podršku deficitarnim zanimanjima, a kroz snagu informatike i novog centra kompetencija, stvorit ćemo obrazovani kadar potreban tržištu rada. Pritom dovodimo visoko tehnološke tvrtke kojima možemo ponuditi kvalificiranu i kvalitetnu radnu snagu, kojom možemo promijeniti ukupnu sliku razvoja Međimurja – objasnio je inicijativu župan.

Vidljivo je i u našem centru, poslovnom inkubatoru da je velika i svakodnevna potreba poduzeća za kadrovima u segmentu informatike, točnije potražnja za strukom daleko je veća od ponude, pa svakako treba razvijati takav centar, ovakve inicijative i suradnje javnog sektora i civilnog društva, uz poticanje gospodarstva – objasnio je direktor TICM-a, dok pročelnik Sušec tome dodao da će centri izvrsnosti biti oni koji će potaknuti naše već sada uspješne pojedince da budu vrsni u svom području i spremni dočekati napredak tehnologije.

Direktor TICM-a, Ivan Plačko

Sana Đukes, voditeljica projekta „Škola mladih programera“, dodala je kako dosad najveća financijska potpora Ministarstva znanosti i obrazovanja stvara novu razinu informatike u Međimurju, donosi niz aktivnosti koje dosad nismo imali, te dovodi ugledne predavače iz poslovnog sektora, a sve kako bi mladi kao ciljna skupina, izvukli što veću korist od projekta.

Voditeljica projekta “Škola mladih programera”, Sana Đukes

Pohvalno je kako je jedna udruga korak ispred postojećeg obrazovnog sustava, a upravo naši primjeri dobre prakse i uspješni pojedinci služe kao primjer za izradu budućeg kurikuluma – naglasila je zamjenica župana, te time otvorila temu plana ministarstva oko uvođenja informatike kao obaveznog predmeta u 5. i 6. razrede osnovne škole od školske godine 2018./2019. Statistika koja svakako dokazuje da smo i u tom segmentu u državnom vrhu je ta da u Međimurju učenici 5. i 6. razreda u 90% slučajeva odabiru izvanredni predmet – informatiku.

Izvor: internetska stranica Međimurske županije

Podijeli: