Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije – HAMAG – BICRO objavila je zajednički poziv za međunarodne suradničke projekte u sklopu programa Eurostars 2.

Eurostars je program kojim se mala i srednja  poduzeća potiču na suradnju s međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih aktivnosti. Osnovni kriterij je sudjelovanje minimalno dvije zemlje članice EU u projektu.

Osnovni ciljevi programa su:

  • potaknuti poduzeća na ulaganje u aktivnosti istraživanja i razvoja te na taj način jačati njihov inovacijski kapacitet
  • potaknuti međunarodnu suradnju poduzetnika
  • stvoriti temelje za međunarodni tržišni plasman.

Uvjeti za natjecatelje su:

  • Glavni partner na projektu mora biti malo ili srednje trgovačko društvo koje se bavi istraživanjem i razvojem.
  • Uloga razvojno-istraživačkih poduzeća u projektu mora biti značajna.
  • Najmanje 50% ukupnih projektnih troškova vezanih uz IR aktivnosti moraju ostvariti IR poduzeća. Taj postotak ne smije uključivati troškove podugovaranja.

Vrijednost sufinanciranja projekta može se ostvariti u maksimalnom iznosu od 200.000,00 eura ili do 70% opravdanih troškova hrvatskog partnera na projektu. Projekt može trajati najviše 36 mjeseci, a prihvatljivi su samo projekti koji su usmjereni na razvoj novih proizvoda, usluga ili procesa.

Opravdani troškovi unutar projekta su plaće zaposlenih, oprema i sitni inventar, troškovi usluga, troškovi putovanja te ostali razvojni troškovi.

HAMAG BICRO ovim putem poziva poduzeća da pošalju radnu verziju svoje prijave u obliku pretprijave kako bi se im, konkretnim savjetima, pomoglo u pisanju finalnih verzija prijava koje ocjenjuju nezavisni ocjenjivači EUREKA tajništva u Bruxellesu.

U sklopu pretprijave otvoren je i natječaj Voucher program za usluge stručnjaka za pomoć u pripremi projektne prijave u program Eurostars. Voucheri u iznosu od 10.000,00 kuna dodjeljivati će se najbolje ocijenjenim pretprijavama za sufinanciranje usluga stručnjaka za pomoć u pripremi projekata.

Dostava pretprijava nije obavezna, ali na ovaj način poduzeća imaju sljedeće mogućnosti:

  • dobiti voucher u iznosu od 10.000,00 kn za usluge stručnjaka
  • provjeriti je li projekt u skladu s propozicijama programa
  • primiti konkretne povratne informacije kako poboljšati prijavu.

Rok za podnošenje online pretprijava je 3. srpnja 2017. godine, a rok za konačnu prijavu 14. rujna 2017. godine.

Više informacija o prijavama potražite ovdje.

Podijeli: