Sastanak projektnog tima CybeMEMA – Cybernetics in Early Childhood Education – MEMA as a Teaching Method održan 24. i 25. studenog 2022. godine u gradu Zamošću u jugoistočnoj poljskoj pokrajini Lublinsko vojvodstvo bio je prilika za uzvratni posjet direktora TICM-a, Ivana Plačka Društvenoj školi Zamošć čiji su učenici i profesori već pet puta bili u posjetu Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje.

Zamojskie Szkoły Społeczne.

Zamojskie Szkoły Społeczne (u prijevodu Društvena škola Zamošć) je privatna katolička škola kojom upravlja zaklada i kojoj je osnovni cilj pružiti vrhunsku edukaciju svim polaznicima, a objedinjava osnovnoškolske i srednjoškolske uzraste. Škola djeluje u novoobnovljenim i kvalitetno opremljenim prostorima, a razredna odjeljenja imaju u prosjeku petnaestak učenika što omogućava nastavnicima da se maksimalno posvete svakom od učenika. Škola zapošljava najbolje nastavnike u regiji, a rezultati kvalitetnog rada vide se u tome da gotovo svi učenici koji ju završe upisuju vrhunske fakultete u području medicine, kemije, prava i STEM-a. Po svim pokazateljima uspješnosti učenika škola je u samom vrhu Poljske što ju čini vrlo atraktivnom za učenike i roditelje. Iako se radi o privatnoj školi, pohađati ju mogu i učenici slabijeg imovinskog stanja, ali visoke motivacije, koji su dijelom ili u potpunosti oslobođeni plaćanja školarine.

Projektni tim i domaćini, dr. Bogusław Klimczuk, ravnatelj Zamojskie Szkoły Społeczne i Bogusława Denys, koordinatorica projekta CybeMEMA.

Suradnja TICM-a i Društvene škole Zamošć uspostavljena je prije gotovo dvije godine na inicijativu 1. osnovne škole Čakovec i Ivane Ružić koja već duže vremena surađuje sa školom na različitim Erasmus+ projektima. U okviru jednog od projekata učenici su pod vodstvom ravnatelja Društvene škola Zamošć dr. Bogusława Klimczuka došli u studijski posjet TICM-u na kojem im je predstavljeno što i kako TICM radi, a posjetili su i ostale dijelove Centra znanja Međimurske županije u bivšoj vojarni u Čakovcu – točnije Metalsku jezgru i Centar za posjetitelje Ekomuzeja Međimurje. U okviru posjeta su, osim samog predstavljanja TICM-a, imali prilike upoznati se s konceptima poslovnog inkubatora, inovacija, tehnologije i vidjeti neke od primjera projekata na kojima je TICM radio. Budući da se prvi posjet veoma svidio ravnatelju dr. Klimczuku jer su učenici po prvi puta došli u priliku slušati o konceptima i praktičnim primjerima koji su vrlo aktualni i važni za opći gospodarski razvoj, odlučio je da posjete TICM u svakom od sljedećih studijskih posjeta. Do sada je bilo već pet posjeta tijekom kojih se stvorilo prijateljstvo između TICM-a i škole.

Direktor TICM-a, Ivan Plačko, predstavlja TICM i Centar znanja Međimurske županije članovima projektnog konzorcija projekta CybeMEMA. 

Uzvratni posjet održao se o okviru sastanka projektnog tima Erasmus+ projekta CybeMEMA cilj kojeg je osuvremeniti, dodatno razraditi, testirati i primijeniti MEMA metodu podučavanja programiranja kroz igru. Metodu je razvila prof. dr. sc. Marina Čičin-Šain, dugogodišnja predsjednica Društva kibernetičara Rijeka koje je ujedno partner na projektu, a na njezinoj primjeni će u okviru projekta raditi zajedno s predsjednicom Izvršnog odbora Društva, doc. dr. sc. Snježanom Babić. Osim 1. Osnovne škole, Društva kibernetičara Rijeka i Društvene škole Zamošć, partner na projektu CybeMEMA je i Osnovna škola Zubeyde Hanim iz Istanbula u Turskoj. Posjet je ujedno bio dobra prilika za umrežavanje TICM-a sa svim ostalim partnerima u projektnom konzorciju.

Osuvremenjena MEMA metoda i razvijeni nastavni materijali bit će testirani na stotinama učenika u sve tri navedene škole, a stečena iskustva i razvijeni materijali će poslužiti kako bi se potaknulo i ostale škole da primjene ovu efikasnu metodu za učenje programiranja kroz igru.

Ravnatelj Zamojskie Szkoły Społeczne, dr. Bogusław Klimczuk, izrazito je omiljen među učenicima koje svako jutro osobno dočekuje prilikom dolaska u školu.

U okviru posjeta održan je i sastanak s gradskom upravom na kojem su razmijenjena iskustva iz pripreme i provedbe EU projekata u čemu je Zamošć u vrhu među Poljskim gradovima. Do sada su uložene stotine milijuna eura u potpunu obnovu stare gradske jezgre i niz drugih infrastrukturnih i soft projekata. U sljedećem razdoblju gradska uprava želi naglasak staviti na projekte koji mogu imati dugoročni utjecaj na gospodarski razvoj regije pri čemu im se TICM-ova iskustva u izgradnji poduzetničkog inkubatora i razvojnog ekosustava, ali i ostali dijelovi Centra znanja Međimurske županije, čine kao primjer najbolje prakse iz kojeg se može podosta naučiti i primijeniti kod njih. Dogovoreno je da će se nastaviti suradnja na prijenosu najboljih praksi te da će se krenuti u pripremu zajedničkih projekata.

Uz konkretne dogovore o projektima koji će se zajednički razvijati i prijavljivati za financiranje domaćini su potvrdili da su Poljaci vrlo srdačni i dobri domaćini, za što najveću zaslugu imaju upravo ravnatelj Zamojskie Szkoły Społeczne, dr. Bogusław Klimczuk i koordinatorica projekta Bogusława Denys.

Društvena škola Zamošć je dobro opremljena, razredna odjeljenja su mala tako da omogućuju kvalitetan rad sa svakim učenikom, a nastavnici i učenici su visoko motivirani.


GALERIJA SLIKA

Podijeli: