Potpuno popunjena multimedijalna dvorana TICM-a i rasprodane karte za radionice u okviru konferencije BLOČK, održane u subotu 9. prosinca 2017., indikatori su aktualnosti i potencijala blockchain tehnologija i kriptovaluta. Konferenciju je organizirao Bitfalls, portal i poduzeće specijalizirano za kriptovalute uz podršku Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM).

Sudionici BLOČK konferencije

BLOČK je vodio i moderirao Čakovčanin Bruno Škvorc, programer i lingvist, voditelj portala Bitfalls i jedan od kreatora koncepta hrvatskog digitalnog novca – „dKuna“. O konferenciji je rekao: „Prvi BLOČK je definitivno uspio. Okupili smo preko stotinu entuzijasta, developera, programera i ljudi zainteresiranih za kriptovalute, ukazali na vjerojatne daljnje razvoje blockchain tehnologija i, nadamo se, započeli jedan novi trend ne samo u Međimurju već i u cijeloj regiji. U prvom dijelu konferencije htjeli smo približiti kriptovalute i tzv. običnim smrtnicima, te predstaviti tehnološke prednosti koje kriptovalute nude, dok je drugi dio bio predviđen za razvoj, programiranje i dublje istraživanje digitalnog novca. Fokusirali smo se na tehnološki napredak a ne na špekulacije oko cijena čime su mediji danas jednostavno zasićeni, zbog čega i smatramo da je posjećenost bila toliko velika.“

Mislav Javor otvorio je konferenciju kratkom poviješću novca i uveo nas u svijet digitalnih kriptovaluta, dok je Belma Gutlić nastavila s osvrtom na valutu i mogućnosti koje pruža Ethereum, druga po redu najveća kriptovaluta, i ujedno programabilni novac.

Mislav Javor, predavanje „Uvod u Blockchain“

 

Belma Gutlić, predavanje „Uvod u razvoj na Ethereumu“

 

U konferencijskom dijelu BloČK-a govorili su i Tonimir Kišasondi sa varaždinskog FOI-ja, te Ivan Voras. Teme su bile sigurnost, plaćanje, izazovi, i budućnost kriptovaluta.

Tonimir Kišasondi, predavanje „Pregled sigurnosti pametnih ugovora“

 

Ivan Voras, predavanje „Izgradnja Payment gateway-a za kriptovalute“

Popodnevni dio konferencije bio je rezerviran za interaktivne radionice i namijenjen onima koji su željeli naučiti više o praktičnoj primjeni blockchain tehnologija.

Bruno Škvorc, praktična radionica o blockchainu i kriptovalutama.

Nakon cijelog dana produktivnog i praktičnog učenja te večernjeg zajedničkog druženja, sudionici su stekli široku mrežu poznanstava u kripto svijetu i praktično znanje koje će im pomoći da lansiraju vlastitu kriptovalutu i web API oko nje. Konferencija je bila regionalnog karaktera, a okupila je sudionike iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske uz engleski kao službeni jezik.

Dodatne informacije o konferenciji mogu se naći na službenoj stranici: http://blockconf.io/.

FOTO: Nikola Strahija

Podijeli: