U četvrtak, 22. travnja, u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje održan je seminar “Napredni Excel za poduzetnike”. S obzirom na važnost Excela kao uredskog alata koji  u svakodnevnim poslovnim aktivnostima koristi velik broj pojedinaca, interesa za seminarom nije nedostajalo ni ovaj put. Zanimljivo je kolike mogućnosti program pruža, a koliko je zapravo malen postotak istih koje koristimo. Sudjelovanje na seminaru bilo je besplatno, a predavač je bio zaposlenik TICM-a Tomislav Breznik.

Seminar je bio praktičnog tipa, prožet vježbama i samostalnim radom polaznika, kako bi što bolje usvojili znanja koja im je predavač prenosio. Excel je svima dobro poznat uredski alat, no činjenica je da je većina korisnika upoznata tek s malim dijelom onoga što alat nudi, a nudi zaista pregršt mogućnosti. Predavač je polaznike u pet sati, koliko je trajao seminar, pokušao upoznati sa što većim brojem Excelovih mogućnosti, a prema pozitivnim komentarima nakon seminara, čini se kako mu je u tome i uspjelo.

Direktor TICM-a, g. Ivan Plačko, pozdravlja prisutne na početku seminara

Kao temelj proračunskih tablica, polaznike se prvo upoznalo s formulama. Nastavilo se s funkcijama koje su gotovi složeni specijalni izrazi koji izvode niz operacija i izračuna. Funkcije su svrstane u različite kategorije: matematičke, statističke, financijske, datumske i vremenske, tekstne, funkcije pretraživanja itd., a predavač se fokusirao na one funkcije koje smatra najkorisnijima te najčešće korištenima. U nastavku seminara naglasak je bio na oblikovanju i analizi podataka s obzirom da Excel nudi mnogobrojne mogućnosti za analiziranje podataka organiziranih u obične tablice, baze podataka ili popise. Govorilo se i o mnogobrojnim mogućnostima oblikovanja brojeva, datuma i vremena, uvjetnom oblikovanju, isticanju ćelija, pivot tablicama te grafikonima.

Formatiranje za ispis također je važno u svakodnevnom korištenju programa, kao i načini prikaza radne knjige te prijelomi stranica, stoga je predavač na kraju seminara govorio i o navedenim temama. “Cijela radionica bila je korisna” – najčešći je komentar polaznika seminara, što pokazuje koliko je ovakav tip seminara tražen i od velike koristi za poduzetnike i njihove zaposlenike. Upravo iz tog razloga TICM nastavlja s provedbom seminara, a za više informacija o nadolazećim događanjima pratite web stranicu TICM-a www.ticm.hr i Facebook profil.

Seminar je dio projekta TICM PPI 5.0 MSP sufinanciranog u okviru javnog poziva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pod nazivom Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

Podijeli: