Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) te Metalska jezgra Čakovec, zajedničkim su snagama krenule u izradu dijelova zaštitnih vizira za medicinsko osoblje. Kako bi pojačali kapacitete, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje ustupio im je 3D pisač nabavljen u sklopu projekta “Ulaganje u proširenje poduzetničke poslovne infrastrukture u Centru znanja Međimurske županije”, nositelj kojeg je Međimurska županija. Do sada su uspjeli ispisati dijelove za oko 50 zaštitnih vizira, pribaviti traku te folije za vizire kroz donacije. Prvih 50 zaštitnih maski uspjeli su već danas donirati Županijskoj bolnici Čakovec i Domu zdravlja Čakovec.

“Drago nam je što možemo dati svoj doprinos i pomoći onima kojima su zaštitni viziri neophodni. Naši proizvodni kapaciteti ne omogućuju nam proizvodnju velikih serija, no svi zaštitni viziri koje smo uspjeli napraviti bit će naša donacija onima koji se nesebično dovode u opasnost kako bi pomogli drugima.” kazao je Viktor Lazar, predsjednik udruge MIK.

Nosač vizira u procesu ispisa pomoću 3D pisača

Zaštitni vizir sastoji se od nosača (gornjeg i donjeg) koji se ispisuje 3D pisačima, a na njega se pričvršćuje prozirna folija (vizir), koja služi kao zaštitni zaslon. Na kraju dolazi elastična guma koja se stavlja iza glave. Za ispis jednog seta dijelova putem 3D pisača potrebno je gotovo 3 sata, a svrha zaštitnog vizira pružanje je sigurnosti zdravstvenim djelatnicima. Ovakve zaštitne maske onemogućuju kapljično prenošenje zaraze, a  moguće ih je koristiti duže vrijeme jer se mogu dezinficirati. U slučaju oštećenja vizira držači se ne bacaju, jer ih je moguće ponovo upotrijebiti.

Rad udruga MIS i MIK usmjeren je na edukaciju djece i razvoj njihove izvrsnosti na polju informacijsko-komunikacijske i robotičke tehnologije, a sad kada su djeca kod kuće, udruge nastoje dati svoj doprinos te pomoći na ovaj način. Sirovine za izradu financirali su sami, dok su im ostali dijelovi donirani. Nakon objave da će donirati zaštitne maske koje proizvedu, samoinicijativno im se javio još jedan roditelj koji posjeduje 3D pisač te se priključio akciji. Nedostaje im, kažu, sirovine, no jučer ih je kontaktirala Hrvatska zajednica tehničke kulture te im najavila isporuku repromaterijala. Vrijedi spomenuti da su udruge MIS i MIK članice Zajednice tehničke kulture Međimurske županije, pa je navedeno i logičan slijed suradnje.

Gotov proizvod – vizir spreman za donaciju

 

 

Podijeli: