Udruge Međimurski informatički klub (MIK) i Mladi informatički stručnjaci (MIS) i ove su se godine pridružile obilježavanju Europskog tjedna programiranja, čiji je cilj uvesti djecu i mlade u svijet tehnologije i programiranja te ih nizom zabavnih i poučnih događaja ohrabriti da razvijaju svoje digitalne vještine, prijeko potrebne u današnjem svijetu.

U skladu s tim, međimurske informatičke udruge tijekom listopada provele su čak osam besplatnih radionica za djecu i mlade, od čega je šest financirano iz programa TechSoup Balkans, a dvije uz financijsku podršku Hrvatskog saveza informatičara.

Šetnja robota.

Inicijativa Meet and Code

Uvod u složenost algoritama, Web programiranje i Algoritmi s kornjačom radionice su koje je udruga MIK održala u sklopu inicijative Meet and Code. Voditelj prve radionice namijenjene srednjoškolcima – a čiji je cilj bio produbiti znanje iz programiranja – bio je Miljenko Blažeka. Viktor Lazar održao je potonje dvije radionice. Učenici su se pod njegovim vodstvom upoznali s osnovama web tehnologije i naučili koristiti alate koji se aktivno koriste u poduzećima za razvoj web aplikacija, dok je radionica Algoritmi s kornjačom bila usmjerena na rješavanje problemskih zadataka u programskom jeziku Logo.

Edukatori udruge MIS proveli su radionice C++ Starter, Igraj svoju igru te Šetnja mBota. Voditelj Dejan Drabić podučio je osnovnoškolce naprednim konceptima programskog jezika C++ te ih uveo u zanimljiv svijet računalnih igara i mentorirao u uspješnom programiranju prvih igrica. Uz vodstvo edukatorice Dunje Škvorc učenici nižih i viših razreda osnovne škole usvojili su početna robotička znanja – naučili koristiti edukativne mBot robote, upoznali se sa senzorima i motorima te usvojili osnovne programske naredbe i strukture temeljem kojih robot savladava prepreke.


Radionice uz podršku Hrvatskog saveza informatičara

Europski tjedan programiranja (EU Code Week) obilježen je i u režiji Hrvatskog saveza informatičara. Uz podršku krovne informatičke organizacije u Hrvatskoj udruge MIS i MIK provele su radionice C++ u primjeni i Prvi koraci s Arduinom. Prva, čiji je voditelj bio Marin Drabić, bila je namijenjena polaznicima s predznanjem iz programiranja i poznavanja programskog jezika C++. Cilj iste bio je produbiti postojeća znanja, proširiti spektar vještina i usvojiti zahtjevnije koncepte. Udruga MIK provela je IoT radionicu Prvi koraci s Arduinom. Voditelj Viktor Lazar podučio je sudionike sigurnom rukovanju Arduinom i elektroničkim komponentama te programiranju u jeziku C++, pri čemu su kao rezultat radionice nastali brojni inovativni projekti.

Podijeli: