Četvrtak, 25. svibnja 2017. godine, u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje zaključen je posjetom 27 učenika 2.G razreda Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu, smjera ekonomske gimnazije, predvođenih nastavnicama informatike, Ljiljanom Zvonarek i Ninom Carević Novak.

U okviru jednosatne radionice naziva Uredski i kolaboracijski alati u primjeni, TICM-ov voditelj inkubacije i edukacije, Goran Levačić, učenicima je prezentirao niz alata za obradu teksta, izradu proračunskih tablica i prezentacija, pohranu podataka „u oblaku“ te zajedničku online suradnju. Microsoft Office, Google Apps i Open Office samo su neka od dostupnih rješenja koja omogućavaju izradu različitih tipova dokumenata na brz i učinkovit način. Goran je učenicima preporučio da sve važne dokumente pohrane na nekom od besplatnih cloud servisa s obzirom da izlika poput „nisam napravio zadaću jer mi se pokvarilo računalo“ danas, u digitalnom dobu, više ne vrijedi.

Kolaboracijski alati namijenjeni korištenju u poslovne svrhe, poput Slacka, Asane, Trello-a i Basecampa, uglavnom su učenicima nepoznati, no one za komunikaciju u slobodno vrijeme, poput Messengera, Instagrama, WhatsApp-a i Snapchata, redovito koriste za razmjenu tekstualnih poruka i multimedijalnih zapisa.

Naposljetku, Goran je učenike potaknuo na kreativnost i proaktivnost, dijeleći im savjete temeljene na životnom iskustvu te pozvavši ih da (is)koriste mogućnosti koje im pruža tehnologija. Najaktivniji sudionici nagrađeni su simboličnim poklonima.

S ciljem motiviranja, informiranja i educiranja djece i mladih, TICM je redovito domaćin organiziranih studijskih posjeta učenika osnovnih i srednjih škola te studenata koji su uvijek dobrodošli u njegovim prostorima.

Podijeli: