Dizajn weba i aplikacija u browseru, kolaboracija unutar alata te razvoj hibridnih mobilnih aplikacija, bile su središnje teme 12. susreta (eng. meetupa) Me< CoDe/ > naziva „Figma & Ionic – killer combo“, održanog u petak, 15. rujna 2017. godine u TICM-u.

U prvom dijelu meetupa, koji je vodio Goran Levačić, voditelj inkubacije i edukacije u TICM-u, dvadesetak prisutnih programera imalo je prilike upoznati se s Figmom, online alatkom za izradu grafičkih sučelja web stranica i mobilnih aplikacija.

Figma je jedna od novijih alatki za tu namjenu i u kratkom roku je stekla veliki broj korisnika, ponajviše zbog jednostavnog sučelja, kolaborativnog načina rada, mogućnosti rada u internet pregledniku ali i generiranja koda za grafički prikaz aplikacija.

U nastavku je Nikola Brežnjak predstavio Ionic framework, popularni okvir za razvoj hibridnih mobilnih aplikacija, baziran na Angularu. Ionic je idealan alat za sve one koji imaju iskustva u razvoju web aplikacija i željeli bi se okušati u razvoju mobilnih aplikacija bez korištenja programskih jezika poput Swifta za iOS ili Jave za Android. Iako se ovakvim alatima dosta zamjera nedostatak mogućnosti razvoja funkcionalnosti specifičnim za nativne aplikacije, zadnja verzija ovog alata omogućuje izradu aplikacija koje iskorištavaju punu funkcionalnost mobilnih uređaja.

U sljedeća dva susreta Me < CoDe/ > grupe sudionici će imati prilike raditi na pravom projektu izrade mobilne aplikacije korištenjem Figme i Ionica. Sudionici će gotovu aplikaciju moći postaviti na jednu od postojećih online trgovina mobilnih aplikacija.

Najave sljedećih susreta Me <CoDe/> grupe možete pronaći na Meetup stranici grupe: Međimurje Code&Design group.

Goran Levačić. TICM

Nikola Brežnjak, freelance developer

Podijeli: