3D tehnologije danas se koriste u mnogim područjima života, od industrije i obrazovanja do umjetnosti i medicine. 3D skeniranje, obrada 3D modela u moćnim softverskim alatima te 3D ispis uvelike olakšavaju procese za koje je još prije nekoliko godina bio potreban tim stručnjaka te strojevi veličine manjeg automobila.

Bez obzira postoji li potreba za izradom nekog alata bez nacrta, ili za određenim predmetom koji je iz nekog razloga nedobavljiv, povratno inženjerstvo metodom 3D skeniranja omogućuje rekonstrukciju gotovog proizvoda u oblik iz kojeg se mogu izraditi novi dijelovi, alati i oblici.

Stoga je i reverzno inženjerstvo bilo tema radionice održane u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje u srijedu, 18. ožujka 2015. godine. U prepunoj informatičkoj dvorani, pedesetak polaznika dva je sata imalo priliku slušati o najnovijim postignućima, tehnologijama i procesima iz ovog područja. Upoznati su s cjelokupnim procesom povratnog inženjerstva od 3D skeniranja i obrade fizičkih objekata do izrade CAD modela te pripreme za daljnje korištenje.

Radionicu su organizirale tvrtke 3D Porta, Topomatika i Izit uz podršku TICM-a. Predavači su bili g. Marko Horvat (Topomatika) te g. Luka Biondić (Izit) dok je g. Vladimir Sever (3D Porta) prisutnima predstavio dva modela 3D printera te više već „otisnutih“ predmeta.

Podijeli: