Poduzetništvo se tradicionalno definiralo kao muška djelatnosti budući da su muškarci biti prvi koji su pokrenuli obrtno-zanatske radnje. S protekom vremena, sve se veći broj žena, vođen željom osamostaljenja i financijske nezavisnosti, odlučio okušati u poduzetništvu. Poduzetnička aktivnost žena intenzivirana je posljednjih godina, usporedno s ublažavanjem prepreka za pokretanje i vođenje poduzeća.

Vođeni poticajem da na jednom mjestu okupimo poduzetnice iz brzorastućeg sektora – turizma, organizirali smo poslovni susret pod nazivom Poduzetništvo žena u turizmu – primjeri dobre prakse. Susret održan u četvrtak, 17. lipnja 2021.g., u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) okupio je 15 sudionika.

Prva predavačica Tatjana Hažić predstavila je razvoj OPG-a Hažić. Obitelj Hažić poznata je po voćarstvu i vinogradarstvu, poljoprivrednim granama kojima se bavi tridesetak godina. Uz proizvodno-prerađivačku djelatnost koja je u fokusu OPG-a, uspješno se bave i turizmom kroz svoju vinsku kuću te odnedavno i vinski kamp. Kamp je novost u turističkom sadržaju Međimurske županije. Otvoren je na obiteljskom imanju u Jurovčaku, a obuhvaća 20 parcela za kampere sa svom potrebnom infrastrukturom te uskoro i dvije mobilne kućice za smještaj gostiju. Kamp je namijenjen svima koji vole vrijeme provoditi u prirodi. Tatjana se osvrnula i na svoj osobni i profesionalni razvoj – od obrazovanja u području turizma, kroz rad u hotelijerskom sektoru do preuzimanja obiteljskog OPG-a na sebe. Istaknula je sve prijelomne točke u poslovanju OPG-a, od odlučivanja o tome koja ulaganja će izvršiti, na koje natječaje će aplicirati, koje količine će proizvoditi, na kojim sajmovima će prezentirati svoje proizvode i kako će financirati tekuće obveze. „Ključ uspjeha OPG-a je diversifikacija, nikad sva jaja nismo držali u istoj košari“, istaknula je Tatjana.

Tatjana Hažić, OPG Hažić

U drugom dijelu poslovnog susreta, Nikolina Novinić prezentirala je razvoj kuće za odmor Međimurski ceker koja je i glavni razlog postojanja obrta Destinova. Iza Nikoline pet je Booking Guest Review Award nagrada s maksimalnom ocjenom 10 od 10, nagrada “Man – key to success” za najboljega privatnog iznajmljivača Međimurske županije 2017., kao i priznanje za osobit rezultat u turističkoj ponudi i promociji Općine Sveti Martin na Muri gdje se Ceker nalazi. Ceker je jedna od prvih kuća za odmor u Međimurskoj županiji koje su doprinijele promociji i popularizaciji kontinentalnog turizma unutar i izvan granica Hrvatske. Posvećenost svakom gostu, iskrenost i dosljednost – tri su ključne odlike koje Nikolina ističe kao ključ poslovnog uspjeha. Nikolina se danas bavi i edukacijama iz područja turizma, na društvenim mrežama vodi grupe koje okupljaju dionike međimurskog turističkog sektora te vodi promotivne kampanje za privatne i javne klijente.

Nikolina Nović, Destinova/Međimurski ceker

Nakon predavanja uslijedila je rasprava i umrežavanje sudionika. Interes i aktivnost okupljenih ukazala je kako postoji značajan interes za srodne teme i u budućnosti, te će TICM nastojati i nadalje poticati edukaciju i umrežavanje poduzetnike iz turističkog sektora.

Aktivnost je dio projekta TICM PPI 5.0 MSP sufinanciranog u okviru javnog poziva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pod nazivom Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Podijeli: