Nakon uvodnih govora, dr. sc. Nikica Gilić predstavio je „Školu medijske kulture Dr.Ante Peterlić“ koja će se ove godine ponovno održati u Čakovcu u terminu između 19. i 29. Kolovoza. Školu organizira Hrvatski filmski savez u suradnji s partnerima, Tehnološko-inovacijski centrom Međimurje, Međimurski veleučilištem u Čakovcu i Centrom za kulturu Čakovec. Tijekom predstavljanja, dr. Gilić osvrnuo se na nekoliko kvalitetnih radova s prošlogodišnjih škola. Sudionici su pozvani na sudjelovanje u obrazovnim programima Škole na kojima će steći i proširiti znanja na polju medijske kulture.

Kristijan Mršić iz tvrtke Momentum studio predstavio je nekoliko projekata korištenja vizualnih efekata u filmu. Osvrnuo sena proces stvaranja računalno generiranih scena i njihovo korištenje u filmu. Zahvati su demonstrirani na primjeru dokumentarne serije Hrvatski kraljevi, u kojoj je bilo potrebno stvoriti atmosferu odgovarajućeg povijesnog razdoblja do najsitnijih detalja, od pejzaža, građevina, odjeće, oružja i scena borbi. Mršić je prezentirao i nekoliko drugih komercijalnih projekata u kojima je korištena računalna animacija u svrhu kreiranja vizualno dojmljive priče.

Online obrazovni projekt „Where math is fun“ predstavio je Toni Milun, predavač matematike na Sveučilišnom odjelu za stručne studije Sveučilišta u Splitu. Projekt nastavnih video lekcija iz matematike je nastao slučajno na inicijativu Tonijevog učenika Nikole Mujdžića. Projekt je započeo 2011. godine  s nekoliko postavljenih video lekcija na internet, a ovakav način nastave prihvaćen je od strane učenika i javila se potreba za izradom novih materijala. U posljednjih godinu i pol dana u projekt se uključilo nekoliko profesora i studenata volontera a količina sadržaja raste kao i broj korisnika koji korištenjem video lekcija usavršavaju svoja znanja. Milun je naglasio da je u planu izrada novih video sadržaja i pokrivanje cijelog nastavnog sadržaja iz matematike za osnovne i srednje škole te drugih predmeta.

Bruno Blumenschein iz tvrtke 5/GROUP i Snježana Bahtijari iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla sudionicima su prezentirali projekt naziva „EKT Technology Road“. Ideja projekta bila je kreiranje inspirativnog radnog okruženja primjenom modernih tehnoloških rješenja, koje će djelatnicima omogućiti ugodnije mjesto za rad, a tvrtki omogućiti kvalitetnije predstavljanje svojih aktivnosti javnosti.

Tomislav Vujnović iz tvrtke Vizije na nekoliko je primjera pokazao sudionicima kako ukomponirati statičnu fotografiju u video korištenjem softvera za kompoziciju multimedijalnog sadržaja Nuke. Kombiniranje fotografije i videa često se primjenjuje u izradi filmskih scena, jer iziskuje manji budžet u procesu snimanja i produkcije te je lakše kreirati željenu scenu.

Davorin Mance iz Fotokluba Čakovec sudionicima je demonstrirao praktičan način fotografiranja proizvoda, obrade i pripreme fotografije za objavu na internetu i u tisku. Kvalitetna fotografija proizvoda ključna je za prikaz proizvoda u najboljem svijetlu, što ima značajan utjecaj na krajnju odluku o kupnji istog.

Dan kreativnih tehnologija privukao je preko 40 sudionika, poduzetnika, učenika osnovnih i srednjih škola te studenata. Događaj je omogućio svima koji se bave izradom kreativnog sadržaja da upoznaju stručnjake iz različitih područja kreativne industrije i nauče nešto novo iz njihovog bogatog iskustva. Kreativnost je u svakom poslu ključna komponenta koja daje dodanu vrijednost poslovanju te će TICM nastaviti organizirati ovakva događanja u svrhu poticanja kreativaca na stvaralaštvo.

Dr.sc. Nikica Gilić, Hrvatski filmski savez

Kristijan Mršić, Momentum studio

Toni Milun, tonimilun.com

Snježana Bahtijari, Ericsson NT

Tomislav Vujnović, Vizije

Davorin Mance, Fotoklub Čakovec

Podijeli: