Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) je zajedno s partnerima, I. osnovnom školom Čakovec, informatičkom udrugom Mladi informatičari Strahoninca (MIS), poduzećima Tria i Koder te Institutom sinergije znanosti i društva (ISZD), organizirao tri radionice na kojima je sudjelovalo ukupno 65 učenika osnovnih škola. Kroz interaktivne vježbe i uz stručno vođenje mentora, učenici su upoznali razvojno sučelja za izradu računalnih igara i programski jezik SmallBasic , imali su prilike naučiti kako programirati LEGO robota te kako izrađivati web aplikacije korištenjem Javascript-a i PHP-a. Predavači na edukaciji bili su Dejan Drabić, udruga MIS, Ivan Novosel, ISZD,  Nikica Tarandek,Tria d.o.o. i Srđan Srđenović, Koder.

Dojmovi s prvog Europskog dana programiranja su pozitivni, a velik interes učenika za stjecanjem i usavršavanjem programerskih vještina pokazatelj je da ovakvih inicijativa u budućnosti treba biti što više. Znanje programskih kontinuirano dobiva na važnosti, a stručnjaci na ovom polju su sve traženiji. Prema nekim procjenama, u Europskoj uniji će do kraja 2015. godine nedostajati 900 tisuća stručnjaka iz područja informatičkih tehnologija što ukazuje na veliku potrebu za edukacijom kroz cjeloživotno obrazovanje i inicijative kao što je EU Code Week.

TICM će nastaviti s ovakvim inicijativama, a već početkom sljedeće godine kreću  edukacije i iz područja informatičkih tehnologija.Podijeli: