S ciljem da se stvore temelji za daljnji rad i razvoj IoT (eng. Internet of Things) laboratorija u Metalskoj jezgri Čakovec, prvom znanstveno-istraživačkom centru na području Međimurja, u četvrtak, 9. rujna 2021. godine, održan je tehnološko-poslovni susret „Internet stvari – budućnost koja je tu“. Organizatori događanja bili su Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) i Metalska jezgra Čakovec.

Internet stvari – budućnost koja je tu.

Osnivanjem i opremanjem Metalske jezgre te razvojem ljudskih potencijala za istraživanje i razvoj u području strojarstva i elektronike Međimurska županija je napravila je iskorak u strateškom promišljanju i poticanju gospodarskog razvoja. Upravo Metalska jezgra u suradnji s TICM-om može biti predvodnica u poticanju međimurskih poduzetnika na razvoj novih tehnološki sofisticiranih proizvoda kojima će ravnopravno konkurirati na svjetskim tržištima.

Cilj tehnološko-poslovnog susreta „Internet stvari – budućnost koja je tu“ je bio približiti Internet stvari kao jedan od najznačajnijih tehnoloških trendova današnjice međimurskim poduzetnicima kroz uvod u područje i predstavljanje praktičnih primjera primjene interneta stvari. Možemo biti ponosni što u Međimurju i regiji već ima niz poduzeća koja su IoT tehnologije primijenila u praksi, tj. ugradila je u svoje proizvode dodavši im na taj način ‘pametnu’ komponentu (npr. Centrometal). Dio praktičnih primjena interneta stvari bio je predstavljen i na današnjem događanju. Nakon uvodnog obraćanja direktora TICM-a, Ivana Plačka (ujedno i moderatora cijelog događanja) i župana Međimurske županije Matije Posavca, uslijedila su predavanja renomiranih stručnjaka iz akademskog i poslovnog sektora.

Ivan Plačko, direktor TICM-a.

Internet stvari postaje sve važniji pojam suvremenog doba i postaje sve prisutniji u raznim aspektima ljudskih života te je temelj svih proizvoda i usluga koje se nazivaju pametnima. Metalska jezgra i Tehnološko-inovacijski centar Međimurja osnovani su s namjerom da približavaju i pomažu poduzetnicima pri uvođenju novih tehnologija, kao što je Internet stvari. TICM pruža pomoć s poslovne strane, u pripremi, provođenju i financiranju projekata, dok Metalska jezgra daje podršku iz tehnološke i znanstveno-istraživačke strane.“, pojasnio je direktor TICM-a Ivan Plačko.

Okupljeni poduzetnici na susretu u Metalskoj jezgri imali su priliku slušati predavanja dr. sc. Borisa Tomaša s Katedre za razvoj informacijskih sustava Fakulteta za razvoj informacijskih sustava FOI-a i ravnatelja Metalske jezgre Maria Šercera, ali i upoznati se s praktičnim primjerima IoT projekata. Tako je Goran Kanižaj iz poduzeća Mobilisis predstavio projekt optimizacije strojnog parka u industriji 4.0, a Josip Oroz iz poduzeća Elproms Team IoT projekt sustava pametne kuće.

U Metalskoj jezgri opremljen je prvi laboratorij za Internet stvari u široj regiji s najsuvremenijom opremom koja je predstavljena poduzetnicima. Laboratorij će se moći koristiti za razvoj i testiranje prototipova elektroničkih sklopova te je, kako je istaknuo ravnatelj Metalske jezgre Mario Šercer, namjera je da se oko njega okupljaju stručnjaci iz područja elektronike i interneta stvari i na taj način se stvori baza za budući razvoj ‘pametnih’ proizvoda visoke dodane vrijednosti. Ravnatelj je ovom prilikom predstavio IoT laboratorij i opremu unutar njega dok su demonstraciju opreme u radu omogućili stručnjaci poduzeća Elproms Team i Framos Technologies.

Demonstracija opreme.


Tehnološko-poslovni susret je dio projekta TICM PPI 5.0 MSP koji provodi Tehnološko-inovacijski centar Međimurje d.o.o.  sufinanciranog u okviru javnog poziva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pod nazivom Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Podijeli: