U utorak, 15. ožujka 2022. godine u Metalskoj jezgri Čakovec, održana je prezentacija o 3D skeniranju u sklopu koje su predstavljena dva sustava iz HoM (#HandsOnMetrology ) portfolia: GOM Scan 1 i T-SCAN hawk. Dane uređaje, njihovu primjenu i obradu podataka predstavili su djelatnici Topomatike: Vedran StarčevićMarko Horvat i Maksimilijan Hercigon.  Poduzeće Topomatika d.o.o. osnovano je 2002. godine, a bavi se preciznim industrijskim 3D mjeriteljstvom, implementacijom optičkih mjernih sustava. Dio je globalne mreže #HandsOnMetrology, a u svom proizvodnom asortimanu nudi GOM i ZEISS rješenja za 3D skeniranje.

Novi portfolio #HandsOnMetrology fokusira se na nove ručne mjerne sustave ZEISS T-SCAN 10 i T-SCAN hawk, kao i GOM-ov kompaktni 3D skener ATOS Q. Ove sustave karakteriziraju precizni rezultati mjerenja i omogućuju mobilnu i fleksibilnu upotrebu. Standardni softver u industriji GOM Inspect Suite je unaprijed instaliran na sva tri sustava i podržava korisnika tijekom inspekcija i analize. Također vodi korisnike kroz cijeli tijek rada od 3D skeniranja do evaluacija, uključujući izvješće o inspekciji.

Demonstracija 3D skenera.

Proizvodi postaju kompliciraniji, a zahtjevi tržišta sve veći i stroži. Zbog toga kako su proizvodi dizajnirani, projektirani i proizvedeni, rastu zahtjevi za digitalizacijom, kontrolom i arhiviranjem na jednostavan i učinkovit način. 3D skeniranje je proces koji nam omogućava 3D digitalizaciju odnosno digitalno kopiranje objekta iz realnog svijeta, bez obzira na tip materijala i način proizvodnje. 3D skeniranje kao proces izlazi iz mjerne sobe u proizvodnju i terenski rad.

Ključne prednosti 3D skeniranja su: jednostavnost korištenja, mobilnost, neovisnost o eksternim utjecajima, fleksibilnost, pouzdanost, stabilnost i točnost. Jednostavnost korištenja očituje se u intuitivnom „user friendly“ softveru, kvalitetnom i izdržljivom hardveru i procesu koji je prilagodljiv potrebama korisnika. Mobilnost se odnosi na jednostavno podešavanje i transport, terenski rad bez obzira na uvjete i mogućnost donošenja uređaja do objekta umjesto obrnutog postupka. 3D skeniranje ne ovisi o eksternim utjecajima  jer izvor svjetla specifične valne duljine sprječava utjecaj okolnog osvjetljenja, kalibracija sustava je moguća izvan laboratorijskih uvjeta mjerne sobe, a relativni pomak moguće je detektirati upotrebom referentnih točaka. Nadalje, ovaj proces karakterizira fleksibilnost što znači da modularnost sustava omogućava prilagodbu različitim uvjetima rada i dimenzijama objekata, sustav je neovisan o vrsti materijala i načinu proizvodnje, a može se kombinirati i s GOM fotogrametrijom. Velika prednost ovog sustava su pouzdanost, stabilnost i točnost, koje se očituju u tome da hardver i softver „pričaju istim jezikom“, sustavi su certificirani od strane PTB i NIST instituta, dostupne su lokalna tehnička podrška i servis i cjelovito rješenje sa realnom aplikacijom na praktičnim primjerima.

Nakon radionica o 3D skeniranju, predstavnici s Veleučilišta u KarlovcuAna Tomašić i Marko Ožura, predstavili su Strojarski laboratorij i njegovu opremu.

Predstavnici Veleučilišta Karlovac.

Podijeli: